Candidatul german la şefia Parchetului European: Independenţa procurorului-şef european este un element fundamental, care trebuie garantat

Candidatul german la şefia Parchetului European: Independenţa procurorului-şef european este un element fundamental, care trebuie garantat

Candidatul german la şefia Parchetului European, Andres Ritter, şi-a exprimat marţi convingerea că independenţa procurorului-şef european "este un element fundamental, care trebuie garantat" şi că foarte important este şi schimbul de informaţii atât între statele membre, cât şi între viitoarea instituţie şi organisme precum OLAF.

În prezentarea proiectului său în cadrul audierilor din Parlamentul European pentru şefia Parchetului European, Andres Ritter a atras atenţia că "frauda şi corupţia slăbesc credibilitatea Uniunii Europene în ochii contribuabililor", pentru că păgubesc resursele financiare ale UE, şi că asigurarea "protecţiei financiare a UE este de o importanţă vitală", motive care justifică existenţa Parchetului European (EPPO).

El a identificat trei motive pentru care anchetarea fraudelor de natură financiară din UE nu a fost foarte eficientă până acum. O cauză a reprezentat-o, în opinia sa, faptul că anchetarea a urmărit până acum o abordare naţională şi că politica în domeniul penal a fost fragmentată.

"Abordarea la nivel naţional nu a fost suficientă. Este un pas înainte că EPPO poate să îşi pună în aplicare propria politică în materie penală" şi că va exista o abordare europeană, a spus Andres Ritter în cadrul unei audieri în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

El a declarat că celelalte două motive pentru lipsa de eficienţă au fost faptul că sistemele naţionale de justiţie nu au dorit întotdeauna să ancheteze consecinţele la nivel transfrontalier ale unor cazuri şi insuficienţa resurselor alocate la nivel naţional, în special în privinţa anchetării infracţiunilor complexe.

Andres Ritter a evidenţiat importanţa colaborării între EPPO şi OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), Eurojust şi Europol.

"Relaţia cu OLAF este deosebit de importantă, pentru că EPPO şi OLAF joacă roluri complementare. Pentru eficientizarea resurselor, este important ca relaţia EPPO cu toate aceste instituţii să nu ducă la suprapuneri şi să nu existe nicio lacună", a afirmat el.

El a spus că, în ciuda caracterului său supranaţional, "EPPO se bazează pe cooperarea cu statele membre participante, în special prin schimbul de informaţii", care va juca un rol-cheie.

Candidatul german şi-a exprimat convingerea că EPPO va putea stabili relaţii de bună cooperare şi cu statele care nu iau parte la Parchetul European.

Răspunzând mai multor întrebări ale eurodeputaţilor din cele două comisii despre cum va face faţă eventualelor presiuni politice sau refuzului unor state de a coopera, Andres Ritter a spus că independenţa Parchetului European "este un element fundamental, care trebuie garantat".

"Fără această independenţă, nu câştigăm mare lucru", a afirmat el, adăugând că independenţa derivă din toate acţiunile EPPO şi că procurorii europeni delegaţi trebuie să respecte aceleaşi criterii de independenţă.

"Esenţa muncii Parchetului European trebuie să fie dictată de independenţă şi de eficienţă. Trebuie să respectăm cu stricteţe principiul legalităţii, indiferent despre ce persoană este vorba. Trebuie să conducem prin puterea exemplului", a adăugat el.

"Independenţa în sine nu înseamnă că nu există influenţe politice. Parchetul nu acţionează într-un vacuum. Activitatea parchetului în sine trebuie să rezulte din faptul că eşti conştient de această realitate, dar nu pentru a i te adapta, ci pentru a-i ţine piept", a mai spus Andres Ritter.

El a explicat că, în activitatea sa din Germania, a avut cazuri în care au fost implicaţi aleşi politici, dar că nu a ''suferit din cauza presiunii publice, nu ca în alte părţi", făcând referire la situaţia contracandidatei sale Laura Codruţa Kovesi.

"Este o onoare că aparţin acestui cerc de candidaţi şi că sunt pe aceeaşi listă cu doamna Kovesi", a spus Andres Ritter, răspunzând unei întrebări a unui eurodeputat despre potenţiale presiuni politice.

"Am toată admiraţia pentru curajul şi implicarea domniei sale", a adăugat el.

Andres Ritter a mai spus că este "onorat" să îşi prezinte candidatura alături de francezul Jean-Francois Bohnert şi de Laura Codruţa Kovesi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”