Candidatul la postul de comisar european pentru extindere, Oliver Varhelyi, aprobat de eurodeputaţi

Candidatul la postul de comisar european pentru extindere, Oliver Varhelyi, aprobat de eurodeputaţi

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European (AFET) a aprobat luni candidatura lui Oliver Varhelyi la postul de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, ceea ce ar trebui să permită învestirea noii Comisii Europene în plenul PE la 27 noiembrie, transmit AFP şi MTI.

În prezent ambasador al Ungariei pe lângă UE, Varhelyi a fost ultimul dintre cei 27 de candidaţi care este aprobat de eurodeputaţi. După audierea desfăşurată în 14 noiembrie, eurodeputaţii din AFET i-au cerut să răspundă unor întrebări suplimentare în scris.

În timpul audierii organizate joi în AFET, Oliver Varhelyi a declarat că interesele naţionale ale ţării sale nu trebuie luate în considerare separat de cele europene, deoarece obiectivul este acelaşi - crearea unei comunităţi puternice şi de succes.

Viitoarea Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, va trebui să ia în considerare modul de dezvoltare a unui parteneriat strategic cu Turcia, pe baza intereselor comune, a apreciat candidatul ungar, dând ca exemplu în acest sens parteneriatul cu Ucraina.

Oliver Varhelyi a respins suspiciunile că ar putea acţiona în Comisia Europeană ca un purtător de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban şi a insistat că, în calitate de comisar european, nu va accepta amestecul niciunui guvern în portofoliul său.

Noua Comisie Europeană urmează să-şi înceapă mandatul la 1 decembrie, cu întârziere de o lună faţă de calendarul stabilit iniţial.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...