Capcana din spatele recipientelor colorate cu băuturi energizante. Medic: ,,Sunt legale, dar pot fi letale"

Capcana din spatele recipientelor colorate cu băuturi energizante. Medic: ,,Sunt legale, dar pot fi letale"

Statisticile arată că anual, în România, se comercializează peste 24 de milioane de litri de băuturi energizante. Acestea, pe cât sunt de atrăgătoare, pe atât sunt de nocive, susțin medicii.

Băuturi energizante SURSĂ FOTO sfaturimedicale.ro

Conform cadrelor medicale, băuturile ambalate frumos, în doze viu colorate, pot fi un real pericol pentru sănătate. Astfel, consumul pe perioade lungi de timp poate conduce la afecțiuni grave și chiar la deces.

,,Vorbim despre un cocktail cu potențial letal"

Ceea ce este legal nu este întotdeauna sănătos , susțin medicii. Astfel, substanțele pe care le conțin băuturile energizante pot avea efecte negative asupra organismului.

,,Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte substanțe, precum alcoolul, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

,,Există anumite măsuri care trebuie implementate"

Dr. Tudor Cihodaru susține că există o serie de măsuri care ar trebui luate pentru a scădea cantitatea de băuturi energizante pe care românii o consumă.

,,Legale și mortale, așa pot fi numite aceste băuturi. Comercializarea lor ar trebui să fie restricționată, să fie puse în vânzare doar persoanelor care au peste 18 ani. Totodată, pe ambalaj ar trebui să fie foarte clar evidențiate riscurile de sănătate. Oamenii trebuie să fie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății. Conform statisticilor, în România, anual, se vând aproximativ 24 milioane de litri de băuturi energizante", adaugă doctorul ieșean.

Tragedie într-un campus universitar din Iași

În cursul zilei de 13 iulie 2023, un elev în vârstă de 17 ani, aflat într-o tabără organizată de o universitate din Iași, a decedat. Acesta a suferit un infarct și nu a mai putut fi salvat în ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale și de un student al Facultății de Geografie care a început manevrele de resuscitare înainte de sosirea echipajului medical.

Conform doctorilor, tânărul consumase, într-o noapte, nu mai puțin de patru băuturi energizante și fumase două pachete de țigări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?