Capsulă radioactivă dispărută în Australia, recuperată. A fost găsit „acul în carul cu fân”

Capsulă radioactivă dispărută în Australia, recuperată. A fost găsit „acul în carul cu fân”

Autoritățile din Australia de Vest spun că au găsit o capsulă radioactivă minusculă care a dispărut luna trecută. Serviciile de urgență au găsit „literalmente acul în carul cu fân”, au declarat acestea.

Capsula are un diametru de 6 mm și o lungime de 8 mm FOTO Guvernul Australiei

O căutare de amploare a fost declanșată atunci când obiectul a fost pierdut în timp ce era transportat de-a lungul unui traseu de 1.400 km, notează BBC.

Gigantul minier Rio Tinto și-a cerut scuze pentru pierderea dispozitivului, care ar fi putut reprezenta un pericol grav dacă ar fi fost atins de persoane neautorizate.

Capsula - care are un diametru de 6 mm și o lungime de 8 mm - conține o cantitate mică de cesiu-137, care ar putea provoca leziuni ale pielii, arsuri sau boală de radiații.

Serviciile de urgență au folosit echipamente specializate, inclusiv detectoare de radiații, în timpul căutării lor. Capsula a fost descoperită când un vehicul echipat cu echipamente de detecţie specializate, care se deplasa cu 70 km/h, a depistat radiaţia emisă de aceasta. Echipa de căutare a folosit apoi echipament pentru detectarea radiaţiilor pentru a localiza capsula, care se afla pe marginea drumului, la doi metri de carosabil.

Anunțând descoperirea miercuri, serviciile de urgență ale statului au adus un omagiu „muncii în echipă” ale agenților.

Capsula a fost găsită atunci când un vehicul dotat cu echipament specializat, care se deplasa cu 70 km/h, a detectat radiații, au declarat oficialii.

Un echipament portabil de detectare a fost apoi folosit pentru a localiza capsula, care a fost găsită la aproximativ 2 metri de marginea drumului, au adăugat aceștia.

Armata a verificat capsula și aceasta va fi dusă joi într-o instalație securizată din orașul Perth.

Dispozitivul face parte dintr-un dispozitiv de măsurare a densității, care era folosit la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto din regiunea îndepărtată Kimberley din Australia de Vest. Compania promisese anterior că va lansa o anchetă cu privire la cele întâmplate.

Expunerea la cantități infime de metal este ca și cum „am primi 10 raze X într-o oră, ca să ne punem în context, și... cantitatea de radiații naturale pe care am primi-o într-un an, doar plimbându-ne", a declarat la începutul acestei săptămâni Andrew Robertson, șeful responsabil cu sănătatea din Australia de Vest.

S-a crezut că este posibil ca capsula să fi dispărut în urmă cu două săptămâni.

Zona de căutare a capsulei pierdute a fost imensă.

Deșertul statului este îndepărtat și unul dintre cele mai puțin populate locuri din țară. Doar una din cinci persoane din populația Australiei de Vest locuiește în afara orașului Perth, capitala statului.

Gabaritul a fost transportat de o companie subcontractată, care l-a ridicat de la situl minier pe 12 ianuarie pentru a-l muta la o instalație de depozitare din suburbiile de nord-est ale orașului Perth.

Când a fost despachetat pentru inspecție, la 25 ianuarie, ecartamentul a fost găsit rupt în bucăți, iar capsula radioactivă dispăruse. De asemenea, lipsea unul dintre cele patru șuruburi de montare.

Autoritățile au declarat că este posibil ca vibrațiile din timpul transportului să fi cauzat slăbirea șuruburilor, permițând capsulei să cadă prin golurile din camion.

Acest incident a avut loc în timp ce Rio Tinto încearcă să își repare reputația în Australia.

În 2020, Rio Tinto a aruncat în aer adăposturile de rocă vechi de 46.000 de ani de la Juukan Gorge, în Australia de Vest, pentru a extinde o mină de fier, stârnind o mare revoltă care a dus la demisia mai multor șefi de top ai companiei.

Anul trecut, o anchetă parlamentară a constatat că hărțuirea sexuală era foarte răspândită în cadrul companiilor miniere din Australia, după ce o analiză internă la Rio Tinto a constatat că peste 20 de femei au raportat violuri, tentative de viol sau agresiuni sexuale în decurs de cinci ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro