Capsula Starliner, lansată de Boeing, nu s-a plasat pe orbita corectă spre ISS

Capsula Starliner, lansată de Boeing, nu s-a plasat pe orbita corectă spre ISS

Capsula Starliner, construită de Boeing şi destinată transportului astronauţilor spre şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), nu s-a plasat pe orbita corectă, vineri, în cadrul unei misiuni de încercare spre avanpostul orbital, desfăşurată fără echipaj uman la bord, informează AFP şi SPACE.com.

Racheta Atlas V, aparţinând United Launch Alliance, a fost lansată cu succes de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:36 GMT. La o oră după lansare, echipa de control a misiunii a depistat o anomalie privind capsula CST-100 Starliner. Boeing şi NASA nu au oferit încă detalii despre anomalie şi despre soarta capsulei.

"Starliner pe orbită stabilă. Aprinderea (motoarelor n.r.) necesară pentru întâlnirea cu ISS nu s-a produs. Lucrăm la această problemă", a fost mesajul lansat pe Twitter de administratorul NASA, Jim Bridenstine.

La aproximativ 15 minute după lansare, Starliner trebuia să-şi aprindă motoarele timp de 40 de secunde pentru a se plasa pe orbita stabilită pentru întâlnirea cu staţia orbitală. Însă în această etapă a misiunii, inserţia orbitală este "non-nominală", conform NASA şi Boeing, ceea ce înseamnă că Starliner nu se află pe traiectoria bună pentru a ajunge la ISS.

"Ne confruntăm cu o inserţie non-nominală dar capsula se află într-o poziţie stabilă", a precizat şi un purtător de cuvânt al Boieng.

"Controlorii de zbor (...) stabilesc viitorii paşi ce trebuie făcuţi. Boeing şi NASA colaborează pentru a examina opţiunile pentru misiune, în timp ce Starliner continuă să se afle pe orbită", conform unui alt reprezentant al Boeing.

NASA a pus capăt brusc transmisiunii în direct a misiunii, promiţând că va reveni mai târziu cu alte informaţii.

NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre şi dinspre ISS pentru astronauţii săi, după retragerea din uz a flotilei americane de navete spaţiale în 2011, după 30 de ani de serviciu. Din 2011 şi până în prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, aparţinând Agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, pentru astfel de misiuni. Sub preşedinţia lui Barack Obama, NASA a oferit contracte în valoare de miliarde de dolari pentru Boeing şi SpaceX, companii care dezvoltă noi capsule "made in USA" pentru transportul astronauţilor.

Conform programului Starliner, după această misiune test urma să fie lansată o misiune cu 3 astronauţi spre ISS.

"La începutul anului viitor vom trimite astronauţi americani, la bordul unor rachete americane, lansate de pe teritoriul american, pentru prima oară după retragerea navetelor spaţiale din 2011", declara joi administratorul NASA, Jim Bridenstine.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?