Care este cea mai bună temperatură pentru un somn odihnitor. Ce riști dacă în dormitor este prea cald

Care este cea mai bună temperatură pentru un somn odihnitor. Ce riști dacă în dormitor este prea cald

Un nou studiu dezvăluie cea mai bună temperatură în dormitor pentru a ajuta adulții să doarmă . Ultima descoperire a demonstrat că somnul a fost mai odihnitor atunci când temperatura pe timp de noapte a variat între 20 și 25 °C.

Calitatea somnului influențată și de temperatura din cameră FOTO Shutterstock

Acest studiu observațional examinează asocierea dintre temperatura în timpul nopții din dormitor și calitatea somnului la un eșantion de adulți în vârstă.

Folosind monitoare de somn portabile și senzori de mediu, cercetătorii au monitorizat durata somnului, eficiența și neliniștea pe o perioadă lungă de timp în casele participanților, controlând în același timp potențialele factori de confuzie și covariate. Studiul a colectat aproape 11.000 de persoane-nopți de somn și date de mediu de la 50 de adulți în vârstă. Asocierile au fost în primul rând neliniare și au fost observate variații substanțiale între subiecți, relatează yahoo.com

Descoperirile au fost publicate în articolul „Temperatura ambientală nocturnă și somnul la adulții în vârstă care locuiesc în comunitate”, care apare în Science of The Total Environment.

La 25 de grade este prea cald pentru majoritatea oamenilor

Adulții în vârstă se confruntă adesea cu un somn inadecvat, agitat și perturbat, care, la rândul său, influențează starea de sănătate și bunăstarea lor, cum ar fi funcția cognitivă și fizică, starea de spirit, iritabilitatea și reacția la stres, productivitatea, gestionarea diabetului și riscul de apariție boli cardiovasculare. Într-adevăr, somnul slab este disproporționat mai frecvent în rândul adulților în vârstă. Între timp, cercetările asupra cauzelor sale s-au concentrat în mare parte pe factorii fiziologici și comportamentali, în ciuda dovezilor care sugerează că mediul în care doarme persoana poate fi la fel de influent.

Ca urmare, în timp ce numeroase intervenții medicale și comportamentale au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți rezultatele legate de somn, potențialul intervențiilor de mediu a fost în mare măsură trecut cu vederea.

În acest context, legătura dintre temperatura locuinței și somnul la adulții în vârstă poate fi o țintă potențială pentru îmbunătățirea somnului, ceea ce i-a motivat pe cercetători să efectueze acest studiu. Autorii intenționează să continue această linie de lucru, concentrându-se pe impactul potențial al schimbărilor climatice asupra somnului la adulții în vârstă cu venituri mici și dezvoltând intervenții pentru a-și optimiza mediul.

Pentru majoritatea oamenilor, 25 de grade este prea cald pentru a dormi, conform Fundației Naționale pentru Somn. Dar noul studiu a constatat că la persoanele de 65 de ani și peste, eficiența somnului a început să scadă doar atunci când temperaturile erau peste 27 de grade.

Devine mai greu să-ți menții corpul cald

Credem că este legat de faptul că, pe măsură ce îmbătrânești, capacitatea ta de a-ți regla temperatura internă nu mai este la fel de bună”, a declarat Dr. Carol Ash, expert în somn la RWJBarnabas Health. Devine mai greu să-ți menții corpul mai cald pe măsură ce îmbătrânești, așa că menținerea dormitorului la o temperatură puțin mai ridicată poate ajuta oamenii de peste 50 de ani să doarmă mai liniștiți, sugerează studiul.

"Dacă ai un somn întrerupt, asta se poate traduce printr-un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet și declin cognitiv", a spus Ash. Eficiența slabă a somnului este, de asemenea, legată de probleme de sănătate mintală, cum ar fi iritabilitatea, depresia, anxietatea și dificultățile de a face față problemelor zilnice.

"Cea mai bună temperatură de somn este, de asemenea, o chestiune de preferință personală , așa că a ta poate fi diferită de cea a altcuiva", a spus Ash. Așadar, acordați atenție modului în care chiar și schimbările mici de temperatură vă afectează capacitatea de a dormi și luați în considerare utilizarea unui monitor de somn pentru a „verifica ce este potrivit pentru dvs.”, a spus ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat