Care sunt riscurile de escaladare în războiul din umbră dintre SUA și Iran

Care sunt riscurile de escaladare în războiul din umbră dintre SUA și Iran

După o avalanșă de atacuri asupra bazelor americane din Orientul Mijlociu, în ultimele săptămâni, forțele americane au ripostat cu mai multe lovituri de represalii asupra militanților susținuți de Iran. Confruntările continue au stârnit îngrijorări legate de faptul că SUA ar putea declanșa, fără să vrea, o escaladare mai amplă, în pofida obiectivului său de a descuraja atacurile asupra forțelor americane din regiune.

„Există o mulțime de posibilități de eroare de calcul sau de greșeală de ambele părți", a apreciat pentru The Daily Beast Brian Finucane, consilier principal pentru programul american al Grupului Internațional de Criză, pentru The Daily Beast. Acesta a explicat că SUA ar putea să-și intensifice atacurile și chiar să vizeze direct forțele Iranului în scenariul în care militari americani ar fi uciși într-un atac, „ceea ce administrația nu a făcut până acum”.

Oficialii americani avertizează de mai bine de o lună Iranul și reprezentanții săi să nu se amestece în războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza. Cu toate acestea, forțele legate de Iran au lansat aproape zilnic, de la jumătatea lunii octombrie încoace, o serie de atacuri împotriva forțelor americane din Siria și Irak.

Luna trecută, o navă de război americană a fost nevoită să doboare mai multe rachete și drone pe care Houthis susținuți de Iran le-au lansat din Yemen. Marți, Houthis susținuți de Iran au declarat că au lansat rachete balistice asupra unor ținte israeliene.

În prezent, Iranul jonglează între încercarea de a lua poziție împotriva sprijinului acordat de Statele Unite Israelului și efortul de a nu declanșa un război mai amplu.

„Iranul merge pe o linie fină aici, unde, pe de o parte, vrea să mențină presiunea asupra SUA, inclusiv ca răspuns la sprijinul SUA pentru Israel în Gaza, și, pe de altă parte, nu dorește un război regional", a spus Finucane.

„Dorim ca acest război să fie limitat la Israel și în Gaza. Nu dorim să vedem un conflict regional mai amplu", a declarat marți reporterilor secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh. „Până astăzi, acest lucru nu s-a întâmplat. Nu am văzut ca acest război să se extindă în alte țări vecine și în regiune”, a precizat ea.

Până la sfârșitul lunii martie, Iranul și forțele sale proxy au atacat forțele americane de 83 de ori de la preluarea mandatului de către președintele Joe Biden, potrivit Task and Purpose. Pe de altă parte, atacurile legate de Iran asupra forțelor americane doar de la 7 octombrie au ajuns la aproximativ 60.

Se poate argumenta că atacurile Iranului asupra forțelor americane din regiune reprezintă o consecință a războiului dintre Israel și Hamas, conform numărătorii lui Finucane.

„Există o extindere a acestui război. A existat o acalmie a acestor atacuri asupra forțelor americane din Irak și Siria, iar această acalmie s-a oprit, s-a încheiat... pe fondul acestui conflict. Conflictul s-a răspândit”, e de părere Finucane.

Războiul dintre Hamas și Israel și descurajarea Iranului

Pentagonul a insistat marți că atacurile continue împotriva trupelor americane reprezintă o „problemă separată” de acțiunile de descurajare a Iranului.

Totuși, oficialii americani au recunoscut că un obiectiv al contraatacurilor este acela de a răspunde provocărilor iraniene, și nu doar de a preveni extinderea conflictului

De altfel, generalul Michael Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat că atacurile au fost un „răspuns” la „provocările continue ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice al Iranului și ale grupurilor afiliate acestora din Irak și Siria".

Statele Unite au depus eforturi suplimentare pentru a transmite un mesaj Iranului, inclusiv prin trimiterea a două grupuri de atac cu portavioane în regiune și prin numeroase declarații publice pentru a respinge agresiunea iraniană.

Secretarul de stat american Tony Blinken s-a deplasat în Irak săptămâna trecută pentru a se întâlni cu premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani și a îndemna la o reprimare a milițiilor din țară și a zădărnici orice escaladare a conflictului, potrivit Reuters.

„Statele Unite trebuie să se gândească la alte instrumente pentru a scădea temperatura, a reduce riscul intensificării războiului și al unui conflict regional mai amplu", a spus Finucane.

Nivelul de control pe care Iranul îl are asupra milițiilor proxy în cauză nu este în întregime clar, dar Pentagonul a sugerat că este de părere că Iranul are un anumit nivel de influență asupra acestora,

„IRGC susține, înarmează, echipează, finanțează, antrenează aceste grupuri. Așadar, ei mențin un anumit nivel de responsabilitate asupra acestor grupuri. Loviturile pe care le întreprindem sunt pentru a semnala și a trimite un semnal foarte puternic Iranului și... grupărilor afiliate acestora să se oprească... Cred că Iranul înțelege cu siguranță acest mesaj”, a subliniat Singh. "

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?