Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Putin. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite

Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Putin. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite

Cu invazia terestră din Ucraina a Rusiei, de aproape o lună, în mare parte blocată și împiedicată, unii observatori ai Kremlinului dezvăluie că zilele liderului rus Vladimir Putin ar putea fi numărate. Analiștii cred că el ”nu poate supraviețui mult timp”, existând semnale că ”se produce deja o scindare între oligarhi și elitele președintelui”.

Anders Aslund, un economist suedez și fost consilier al guvernelor din Kârgâzstan, Rusia și Ucraina, susține că există o luptă majoră evidentă pentru putere în interiorul Kremlinului, potrivit Voice of America News.

Aslund a declarat că ”orice ar face Putin, nu pare că poate supraviețui mult timp”, o poziție venită din afara Rusiei. Însă, din interior, se vorbește despre o scindare a grupurilor de putere de la Moscova.

Astfel, Tatiana Stanovaya, un analist independent nerezident de la Centrul Carnegie din Moscova, declară că ”există un sentiment general că, în mod obiectiv, se produce deja o scindare între elite: foștii oligarhi ai lui Elțin versus elitele conservatoare ale lui Putin.

Aceasta nu este o confruntare sau o luptă politică; este pur și simplu cazul a două tabere care prezintă opinii opuse, despre cum să procedeze în situația actuală”.

”Primii au economia în mâinile lor, iar cei din urmă controlează politica. Oligarhii sunt intimidați și sub presiune, în timp ce elitele conservatoare sunt ”călare” pe situație, cu săbiile trase”, apreciază Stanovaya.

Ucraina vorbește despre o lovitură de stat la Kremlin, dar informația nu este confirmată

Mai mulți oligarhi și superbogați din Rusia s-au pronunțat împotriva invaziei din Ucraina. Miliardarul Mikhail Friedman, fondatorul celei mai mari bănci private din țară, Alfa Bank, a fost primul care a cerut încetarea ”tragediei” și a ”vărsării de sânge”.

La rândul său, mogulul metalelor, Oleg Deripaska a scris pe Telegram: ”Pacea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil”. Iar Oleg Tinkov, un bancher miliardar, a descris conflictul ca unul ”de neconceput și inacceptabil”.

Cu toate astea, agenția de informații militare a Ucrainei a alimentat cu speculații cu privire la perspectivele ca Putin să fie răsturnat de la putere, ca urmare a unei lovituri de stat la Kremlin.

Astfel, Directoratul de informații din cadrul ministerului Apărării a susținut că are informații că ”un grup de oameni influenți în opoziție cu Vladimir Putin se formează în rândul elitei politice și de afaceri ruse”.

Agenția ucraineană de informații a identificat și un potențial succesor la putere al lui Putin, în persoana lui Alexander Bortnikov, șeful agenției de securitate FSB, unul dintre membrii cheie din cercul interior al președintelui rus.

Dar afirmațiile agenției de informații militare din Ucraina privind un posibil complot de lovitură de stat la Kremlin nu sunt verificate și din alte surse. Iar alte instituții de profil occidentale au declarat pentru VOA, că aceste lucruri apărute în spațiul public s-ar putea să fie probabil o parte dintr-o operațiune menită să ”semene îndoieli cu privire la loialitate în eșaloanele superioare ale Kremlinului lui Putin”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...