Carles Puigdemont consideră că regele Spaniei "a ignorat deliberat" milioane de catalani

Carles Puigdemont consideră că regele Spaniei "a ignorat deliberat" milioane de catalani

Șeful executivului separatist catalan, Carles Puigdemont, i-a reproșat miercuri regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, că în discursul său de marți a "ignorat deliberat" milioane de catalani, transmite AFP.

"Regele adoptă discursul și politicile guvernului Rajoy care au fost catastrofale pentru Catalonia și ignoră deliberat milioane de catalani care nu gândesc ca ei", a spus Puigdemont, la televiziunea catalană.

"El a acceptat să-și asume un rol inadecvat, acela de a căuta doar să niveleze terenul pentru decizii pe care guvernul spaniol le studiază de mult timp cu scopul de a lichida aspirațiile la suveranitate ale poporului catalan", a mai declarat el.

Puigdemont a afirmat că a primit mai multe oferte de mediere pentru rezolvarea conflictului cu Madridul și a acuzat guvernul spaniol că nu a acceptat niciuna.

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, i-a acuzat marți seara pe liderii catalani care militează pentru independența regiunii că s-au situat "în afara dreptului și a democrației" și a anunțat că statul va trebui să asigure ordinea constituțională.

"Aceste autorități, de o manieră clară și categorică, s-au situat total în afara dreptului și a democrației", a declarat Felipe al VI-lea, într-o rară alocuțiune televizată, susținută la două zile după organizarea în Catalonia a unui referendum interzis pentru autodeterminare, a cărui finalitate este, potrivit suveranului, "de a proclama ilegal independența".

În intervenția sa de miercuri seara, Carles Puigdemont l-a criticat pe suveranul spaniol pentru că în discursul său i-a ignorat deliberat pe catalanii care au fost victime ale violenței poliției, prin faptul că nu a făcut nicio aluzie la persoanele rănite în timpul intervenției forțelor de ordine la referendumul interzis, de duminică, din Catalonia.

"Așa nu", i-a transmis Puigdemont în catalană regelui, afirmând apoi că acesta a "decepționat mulți oameni în Catalonia care îl apreciau".

Imediat după intervenția șefului executivului separatist catalan, guvernul spaniol a refuzat apelul acestuia la o mediere atât timp cât va continua să amenințe cu realizarea secesiunii.

"Dacă dl.Puigdemont vrea să discute sau să negocieze, ori să trimită mediatori, el știe perfect ce are de făcut mai înainte: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit să o părăsească niciodată", se arată într-un comunicat al guvernului de la Madrid, preluat de AFP.

Guvernul condus de Mariano Rajoy îl atenționează pe Carles Puigdemont că "nu va accepta niciun șantaj". "Retrageți amenințarea cu ruptura", îi transmite acestuia.

Totodată, vicepreședinta executivului spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría, citată de EFE, a apreciat miercuri seara că Puigdemont trăiește "în afara legii" și "în afara realității" și a adăugat că majoritatea catalanilor au primit ca "un balsam" mesajul de marți al suveranului spaniol, confruntați fiind cu "atâta incertitudine și atâta neliniște".

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD