Carmen Dan: Văd în toată această derulare a evenimentelor o regie slabă, cu doi regizori diletanţi

Carmen Dan: Văd în toată această derulare a evenimentelor o regie slabă, cu doi regizori diletanţi

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat luni că anchetarea evenimentelor din 10 august este "neechilibrată", iar în derularea evenimentelor vede "o regie slabă, cu doi regizori diletanţi, care însă pretind că au talent, domnul preşedintele Iohannis şi domnul procuror general Lazăr".

Carmen Dan consideră că protestul din 10 august a fost unul "atipic", intervenţia Jandarmeriei a fost una graduală, iar manifestaţia a avut mai multe "particularităţi", şi anume, presiune constantă asupra cordonului de jandarmi, plasarea persoanelor agresive în rândurile trei-patru în spatele unui "scut" de protestatari paşnici, distragerea atenţiei jandarmilor pentru a forţa intrarea în curtea guvernului, scoaterea a doi jandarmi din dispozitiv şi sustragerea unei arme.

"(Este o anchetă - n.r.) neechilibrată şi este lucrul pe care îl tot spun de o vreme încoace şi aducând şi argumente, pentru că toţi ne dorim să ştim ce s-a întâmplat", a arătat Carmen Dan, la România Tv, adăugând că sunt trei dosare depuse privind acele evenimente, dintre care unul la Parchetul General şi altul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

"Vorbeam şi despre acele peste 160 de plângeri ale jandarmilor depuse la acest parchet şi nu mi se pare firesc, nu mi se pare normal, nu mi se pare absolut deloc de înţeles insistenţa cu care se desfăşoară lucrurile în ceea ce priveşte dosarul în care deja au calitate şefii Jandarmeriei şi secretarul de stat de la MAI şi acest doar în care nu am auzit să fie chemată măcar o persoană la audieri în condiţiile în care eu cred că lucrul acesta ar trebui să se întâmple atât timp cât avem cel puţin acele 69 de persoane, cât avem cel puţin cele peste 160 de plângeri depuse. Cred că şi în acea zonă trebuie să ne uităm", a opinat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a susţinut că nu mai crede în coincidenţe în contextul în care Parchetul General (PG) anchetează numai şefii Jandarmeriei.

"Eu nu mai cred în coincidenţe. Şi pentru că au fost nişte momente care pentru mine înseamnă ceva: momentul în care chiar în noaptea zilei de 10 august iese preşedintele Iohannis şi încadrează toată acţiunea jandarmilor ca fiind una violentă şi disproporţionată, momentul de a doua zi când îi solicită efectiv procurorului general să se autosesizeze şi să facă verificări asupra violenţelor comise de jandarmi (...). Cunoaşteţi urmarea: procurorul general chiar se autosesizează, din păcate, toată atenţia procurorului general este îndreptată doar asupra acestui dosar. Şi mai spuneam că poate nu ar fi fost nicio problemă dacă din rândul jandarmilor care şi-au depăşit atribuţiile, pentru că noi am acceptat că pot exista şi astfel de situaţii punctuale, ar fi fost identificaţi sau ar fi fost stabilite vinovăţii. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, pentru că toată atenţia Parchetului General este îndreptată către cei doi şefi ai Jandarmeriei Române, către comandantul acţiunii şi către secretarul de stat din cadrul MAI", a declarat Carmen Dan.

Ea s-a arătat convinsă de faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar fi depăşit atribuţiile.

"Nu cred, sunt convinsă (că preşedintele şi-a depăşit atribuţiile). Am să mai evoc nişte momente - ianuarie 2017, când tot aşa, după un protest în Piaţa Victoriei, a ieşit, cumva a transmis, îmi scuzaţi, poate abordarea este oarecum plastică - că stau degeaba în minister şi că ar trebui să explic de ce jandarmii au fost violenţi şi au distrus o manifestaţie paşnică. (...) Şi mai sunt momente. Amintiţi-vă insistenţa cu care până de curând îi cerea demisia premierului României, amintiţi-vă pretenţia domnului preşedinte ca premierul României să-i ceară voie când are întâlniri de rang înalt cu alţi prim-miniştri din afara României. Sunt multe elemente care nu intră în sfera acelui echilibru, nu intră în acel concept de atitudine echilibrată şi de mediere pe care ne place să credem că ar trebui să o aibă un şef de stat. Eu văd în toată această derulare a evenimentelor o regie slabă, să nu spun altcumva, cu doi regizori diletanţi, care însă pretind că au talent, domnul preşedintele Iohannis şi domnul procuror general Lazăr şi de asta spun că nu mai cred în coincidenţe", a spus ministrul de Interne.

Ministrul de Interne consideră că preşedintele Iohannis s-a antepronunţat în privinţa vinovaţilor pentru violenţele din 10 august.

"Din punctul meu de vedere domnul preşedinte s-a antepronunţat, domnul preşedinte avea posibilitatea să ceară absolut orice informaţii referitoare la protestul din 10 august, avea dreptul să solicite lucrul acesta, bineînţeles că sunt convinsă că după ce i s-ar fi pus la dispoziţie aceste informaţii ar fi fost îndreptăţit să-şi formeze o părere, poate că ar fi fost îndreptăţit şi să o împărtăşească opiniei publice, dar nu chiar în noaptea de 10 august, chiar înainte de finalizarea acelui protest şi ulterior aşa, stabilind sine die că jandarmii au fost agresivi, au fost violenţi şi reacţia jandarmeriei a fost una disproporţionată, să solicite procurorului general să se autosesizeze şi pentru noi deja nu mai este nicio surpriză că orice solicită preşedintele României către Parchetul General se şi execută", a mai afirmat Dan.

Aceasta mai consideră că preşedintele Iohannis este în campanie. "Mie îmi face impresia că domnul preşedintele e deja în campanie şi nu de acum, punând cap la cap momente cel puţin din ultima perioadă, arată că nu este în acea zonă de echidistanţă, nu este acel mediator care aşteaptă societatea să fie", a susţinut Carmen Dan.

Ministrul a precizat că MAI a pus la dispoziţia PG toate documentele solicitate, toate informaţiile deţinute, toate persoanele chemate la audieri s-au prezentat în faţa procurorilor şi 15 poliţişti au fost puşi la dispoziţia procurorului general pentru a ajuta procurorii în administrarea probatoriului în această cauză.

"I-aş pune o întrebare directă (...), l-aş întreba, poate o să ajungă această întrebare: are cumva nevoie de sprijinul Ministerului de Interne şi pentru celălalt dosar de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1? Noi îi punem la dispoziţie resursa umană ca să ne asigurăm că şi acea anchetă intră într-un ritm firesc şi că şi în acea zonă există interes şi în sfârşit vom vedea şi acele persoane chemate la audieri", a mai declarat Carmen Dan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro