Casa Albă face apel la Rusia să respecte suveranitatea Belarusului

Casa Albă face apel la Rusia să respecte suveranitatea Belarusului

Statele Unite au făcut apel luni la Rusia "să respecte suveranitatea" Belarusului, ca răspuns la preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să intervină pe teritoriul statului vecin dacă protestele împotriva puterii ar degenera, relatează AFP şi Reuters.

"Rusia trebuie să respecte suveranitatea Belarusului şi dreptul poporului său de a-şi alege liderii în mod liber şi corect", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.

"Numărul masiv de belaruşi care protestează paşnic demonstrează clar că guvernul nu poate să mai ignore apelul populaţiei în favoarea democraţiei", a adăugat ea.

Săptămâna trecută, adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, a spus că o intervenţie militară a Rusiei în Belarus ar fi "profund de nedorit", dar a precizat că Washingtonul nu are niciun indiciu despre astfel de planuri. El a cerut de asemenea puterii de la Minsk să accepte medierea din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou duminică în stradă la Minsk şi în alte mari oraşe ale ţării pentru a cere demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat de falsificarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august.

Lukaşenko nu şi-a arătat până acum dorinţa de a dialoga cu opoziţia, a cărei mişcare de contestare a intrat în a patra săptămână.

Joi, Vladimir Putin, a cărui ţară joacă un rol-cheie pentru rezolvarea crizei, a făcut apel la dialog, dar s-a declarat pregătit să trimită forţe în Belarus dacă situaţia ar degenera.

A doua zi, Uniunea Europeană a făcut apel la Moscova "să respecte alegerile democratice" ale poporului din Belarus şi să se abţină de la a interveni în această ţară.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

3 Două femei, una frumoasă, una...

4 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

5 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina