Potrivit lui Jonathan Finer, adjunctul consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă, oficialii americani şi cei ucraineni au discutat duminică despre „probabilitatea ridicată” ca Putin să ajungă cu trupele până în Transnistria, o entitate separatistă prorusă din estul Republicii Moldova.
În acelaşi timp, el a remarcat că trupele ruse „sunt departe de oraşe precum Odessa”, situat la Marea Neagră, în sud-vestul Ucrainei, şi „cu siguranţă de Moldova”.
„Forţele ruse mai au multe lupte de purtat şi credem că ucrainenii vor fi foarte eficienţi în a le respinge”, a adăugat el într-o intervenţie la emisiunea „Meet the Press”, de la NBC.
Întrebat despre strategia care ar putea fi adoptată de administraţia Biden în cazul unei invazii în Republica Moldova, Finer a răspuns în mod diplomatic: „Statele Unite au arătat capacitatea de a fi agile. Vom continua să facem asta în funcţie de modul în care evoluează lucrurile pe câmpul de luptă”.
Declaraţiile oficialului de rang înalt de la Casa Albă vin după ce un comandant rus a dat de înţeles că Republica Moldova este în vizorul ţării sale.
Într-o declaraţie făcută la o reuniune a întreprinderilor din cadrul complexului militaro-industrial rus, Rustam Minekaev, adjunctul comandantului Districtului Militar Centru, a spus că Moscova urmăreşte în cea de-a doua fază a războiului preluarea controlului total asupra regiunii Donbas, precum şi asupra sudului Ucrainei, pentru tăierea accesului la mare şi sufocarea exporturilor ţării vecine. În plus, potrivit lui Minekaev, controlul asupra sudului Ucrainei îi va permite Rusiei „să sară în ajutorul” separatiştilor din Transnistria.
„Controlul asupra sudului Ucrainei înseamnă, de asemenea, un culoar către Transnistria, unde observăm, de asemenea, cazuri de opresiune a populaţiei rusofone”, a susţinut el.
Kievul a denunţat noul obiectiv militar al Moscovei. „Apetitul Moscovei continuă să crească. De-acum încolo obiectivul ei în sudul Ucrainei este accesul spre Transnistria, unde susţine că ruşii sunt oprimaţi. Evident că următoarea ţintă a armatei de jefuitori şi violatori este Republica Moldova. Ceea ce dovedeşte încă o dată că Ucraina luptă astăzi pentru securitatea Europei”, a reacţionat pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.
Ca urmare a ameninţărilor formulate de Minekaev, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, pentru a-şi exprima „îngrijorarea profundă” faţă de declaraţiile unui reprezentant al Ministerului Apărării de la Moscova.
„MAEIE califică aceste declaraţii drept nefondate şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional”, se arată într-un comunicat.
Totodată, Republica Moldova a atras atenţia că, potrivit Constituţiei sale, este un stat neutru şi a solicitat ca acest principiu să fie respectat de toţi actorii internaţionali, inclusiv de către Rusia.
A fost vorba de a doua convocare a ambasadorului rus la MAEIE în decurs de o săptămână. Cu o zi înainte, Oleg Vasneţov fusese chemat la sediul diplomaţiei moldovene pentru a i se atrage atenţia asupra „retoricii neconstructive şi inacceptabile” a purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la adresa preşedintei Maia Sandu şi pentru a i se transmite ca „evenimentele istorice” să nu fie „instrumentalizate în scopuri de propagandă”. Miercurea trecută, Zaharova s-a arătat deranjată de decizia autorităţilor de peste Prut de a interzice prin lege afişarea literelor „Z” şi „V”, promovate ca simboluri ale invaziei lui Putin în Ucraina, precum şi a panglicii Sfântului Gheorghe şi a ameninţat că „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”.