Câștigătoarea alegerilor din Găgăuzia a cerut întărirea relațiilor cu Rusia

Câștigătoarea alegerilor din Găgăuzia a cerut întărirea relațiilor cu Rusia

Evgenia Guțul și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a regiunii la Moscova.

Câștigătoarea alegerii pentru șefia autonomiei găgăuze a Moldovei, Evgenia Guțul, s-a exprimat în favoarea consolidării relațiilor dintre regiune și Rusia.

"Suntem, ca să spunem așa, un partid pro-rus. Vrem să fim în continuare prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a spus Huțul reporterilor luni, după anunțul rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor de către Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

Printre primii pași, ea intenționează să deschidă o reprezentanță a regiunii la Moscova, precum și să poarte negocieri pentru deblocarea exportului de produse agricole din Rusia.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, 27.376 de alegători au votat pentru Huţul, iar 24.913 pentru rivalul ei din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Grigori Uzun. S-a menționat că alegerile s-au desfăşurat fără încălcări semnificative. Prezența la vot în turul doi a fost de 54,5%, în creștere cu 3,3 p.p. mai jos decât primul.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte al republicii în 2020. După alegeri, ea a anunțat că intenționează să viziteze Rusia pentru a discuta probleme importante din relațiile bilaterale. Printre acestea, ea a numit exportul de produse moldovenești, aprovizionarea cu gaze, precum și sprijinul a sute de mii de cetățeni moldoveni care lucrează în Rusia. Cu toate acestea, Sandu nu a vizitat niciodată Moscova și a început să ignore întâlnirile din cadrul CSI, iar odată cu începerea unei operațiuni speciale în Ucraina, a luat partea Occidentului și a început să critice aspru Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...