Cât câștigă judecătorii din România față de cei din alte state ale Uniunii Europene | Analiză comparativă

Cât câștigă judecătorii din România față de cei din alte state ale Uniunii Europene | Analiză comparativă

Consiliul Superior al Magistratiurii a transmis miercuri o analiză comparativă a salariilor judecătorilor în România cu salarizarea judecătorilor din alte state europene.

Consiliul Superior al Magistraturii/FOTO: Inquam photos/Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii/FOTO: Inquam photos/Octav Ganea

În ultimele zile, au apărut în dezbaterea publică mai multe informații legate de salarizarea magistraților, în care se menționează că judecătorii români ar fi printre cei mai bine plătiți din Europa.

Consiliul Suprem al Magistraturii a reacționat miercuri cu un comunicat în care prezintă date dintr-un studiu emis în iulie 2025 privind funcționarea sistemelor judiciare din statele membre ale Uniunii Europene.

Studiul făcut de CEPEJ (Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției) cuprinde o analiză comparativă cu privire la salarizarea judecătorilor la nivelul Uniunii Europene, sintetizând date din aproximativ 27 de ţări pentru venitul brut şi pentru venitul net.

”În ceea ce priveşte venitul brut al unui judecător la început de carieră, analiza datelor comunicate de 27 de state indică faptul că România se situează pe locul 20, pe primele trei poziţii aflându-se Irlanda, Danemarca şi Malta. Venitul brut/lună în România este similar celui din Lituania.

Referitor la venitul net al unui judecător la început de carieră, cu includerea tuturor sporurilor, România se află pe locul 22 din 27 de ţări, respectiv spre finalul clasamentului”, potrivit CSM.

Venituri nete pentru judecători la început de carieră FOTO: CSM

Venituri nete pentru judecători la început de carieră FOTO: CSM

Instituția subliniază că poziţia României din acest punct de vedere este similară cu a ţărilor aflate pe locurile 23 - 25, adică spre intervalul celui mai mic salariu net al judecătorului la început de carieră în Uniunea Europeană, respectiv Grecia, Slovenia şi Croaţia.

”Poziţiile aflate în faţa României prezintă deja o diferenţă de salarizare de peste 20-30% în plus net/lună, respectiv Polonia, Lituania şi Bulgaria. Din schema naţională de 5345 de posturi, 2463 de posturi sunt alocate judecătoriilor, reprezentând aproximativ 46%.

Salarizarea judecătorilor cu grad de tribunal este superioară cu 11% celei de la nivelul judecătoriei, iar cea a judecătorilor cu grad de curte de apel este cu 13% superioară celei de la nivelul tribunalului”, mai arată CSM.

În ceea ce priveşte venitul net al judecătorilor în România, cu includerea tuturor sporurilor, acesta se situează spre finalul statisticii, România fiind precedată de alte 21 de ţări în care veniturile nete sunt considerabil mai mari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți, e președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă! Unde a zburat șeful statului

2 Albert NBN, care a înjurat România la „Beach, Please!”, are doar 6 clase şi este fiul unui interlop din Militari. „Eu oricum mă duceam la școală să râ…

3 Fiica șoferului lui Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a fost angajată la Curtea de Conturi deși nu are studii superioare

4 Foarte interesante amănunte...

5 ChatGPT l-a lăsat perplex pe filosoful Gabriel Liiceanu. „M-am speriat teribil”