Cât ne costă polițele RCA după plafonare

Cât ne costă polițele RCA după plafonare

Surse din ASF au declarat pentru „Adevărul” că recenta plafonare a prețurilor reușește numai să amâne explozia tarifelor RCA.

Concret, se pune o presiune mare pe asigurători, mai ales că se dorește și instituirea unei contrabuții speciale pentru a alimenta conturile Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) care este sub preciunea falimentului Euroins. Pe scurt, asigurătorii vor încasa mai puțin, dar vor plăti mai mult la FGA. „Această plafonare a prețurilor este o decizie politică și denotă o neînțelegere a mecanismelor economice din piață. După cele șase luni vor exista creșteri de prețuri. Acestea vor fi cu siguranță în trepte, pentru a se evita o creștere abruptă care poate fi interpretată”, au precizat sursele.

Și deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că plafonarea RCA ar reprezenta o „greşeală”, deoarece după termenul de şase luni „vor exploda preţurile”, din dorinţa companiilor de a compensa pierderile. „Plafonarea RCA este încă o greşeală pe care tot noi o vom plăti scump. În România nu suferim doar din cauza lui Putin şi a ceea ce se mai întâmplă în lume, ci mai ales din cauza gândirii comuniste a PSD-PNL. Au plafonat preţul lemnelor de au dispărut lemnele de pe piaţă. Acum plafonează preţurile RCA. Ce înseamnă asta? Că îi forţează pe toţi să facă ce a făcut Euroins şi toate schemele piramidale din piaţă. Să ţină preţuri mai mici care să nu facă faţă costurilor”, a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.

Două încercări nereușite

Reamintim că, după două încercări nereușite, Guvernul României a adoptat, ieri, actul normativ care stabileşte că, timp de șase luni, prețurile RCA se vor afla la un nivel maxim egal cu tarifele practicate la 28 februarie 2023. Experții în domeniu atrag atenția că aceasta este doar o soluție provizorie, care va fi urmată de o creștere masivă a prețurilor polițelor.

„Tarifele de primă maxime (...) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în document. În plus, se va aplica limitarea comisioanelor brokerilor la 8%, dar și a prețului cu chiria mașinii oferite la schimb păgubiților. Aceasta din urmă ar urma să fie fixată la o valoare egală cu media prețurilor practicate de firmele de firmele specializate în rent-a-car.

Conform notei de fundamentare a actului normativ, prima medie RCA subscrisă de societăţile de asigurare autorizate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru poliţele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referinţă RCA publicat de ASF în data 7 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

image

Asigurătorii pot lua amenzi

În cazul autoturismelor deţinute de persoane fizice, variaţia medie (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) a tarifelor RCA pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului şi vârsta asiguratului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc, pentru asiguraţii cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).

Apoi, în cazul asiguraţilor persoane juridice, variaţia medie (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) a tarifelor RCA pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc.

Documentul mai prevede că depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă şi practicarea comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut de Hotărârea de Guvern de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 50.000 de lei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990