Cătălin Cherecheș, la mâna Înaltei Curți. Ce se întâmplă dacă va fi admisă strămutarea dosarului pentru luare de mită

Cătălin Cherecheș, la mâna Înaltei Curți. Ce se întâmplă dacă va fi admisă strămutarea dosarului pentru luare de mită

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi cererea de strămutare a dosarului fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Solicitarea a fost depusă înainte de sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj.

Primarul fugar din Baia Mare a fost prins la Augsburg FOTO Adevărul

Dacă această cerere de strămutare va fi admisă, automat va fi desființată condamnarea primită, iar dosarul se rejudecă în apel.

Apărătorii primarului Cătălin Cherecheş au formulat această cerere după ce judecătoarea, care în cele din urmă l-a condamnat la închisoare, a cerut să fie retrasă din dosar, anunță Observator News . Magistratul a solicitat acest lucru după ce soacra lui Cherecheș a încercat să îi ofere 50.000 de euro mită pentru o sentinţă mai bună.

Deoarece cererea i-a fost respinsă, iar judecătoarea a rămas decident în dosar, avocaţii lui Cherecheş au cerut strămutarea dosarului. Termenul acestei strămutari a fost mutat pe 7 decembrie, însă între timp s-a dat sentinţa de 5 ani de închisoare.

Dacă strămutarea este acceptată de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, susține unul dintre apărătorii lui Cătălin Cherecheș, atunci sentinţa se anulează şi se rejudecă procesul în apel.

Cât ar putea dura procedura de extrădare pentru Cătălin Cherecheș. Explicațiile lui Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat pe 1 decembrie că procedura obișnuită de extrădare a fostului primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate dura între 30 și 45 de zile, în funcție de instanță.

Reamintim că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania după ce a fugit din țară, iar procedura de extrădare va urma calea normală, conform declarațiilor ministrului de Interne

Cherecheș a refuzat procedura simplificată , iar formalitățile necesare pentru extrădare vor fi tratate de instanțele judiciare.

„Este vorba despre un mandat european de arestare și de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanță la instanță”, a explicat Predoiu.

„Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiție sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a continuat acesta.

Despre procedurile stricte, Predoiu a afirmat că țara solicitată trebuie să verifice diverse criterii și documente pentru a se asigura că solicitarea este conformă cu legislația și că există un mandat european emis corect.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”