Cătălin Ivan (europarlamentar): România este țara cu cea mai săracă populație din UE și cu cei mai bogați politicieni

Cătălin Ivan (europarlamentar): România este țara cu cea mai săracă populație din UE și cu cei mai bogați politicieni

România este țara cu cea mai săracă populație din Uniunea Europeană și poate cu cei mai bogați politicieni, a declarat, vineri, europarlamentarul Cătălin Ivan, într-o conferință de presă organizată de RoAction.

 

"Mă interesează prea puțin cine ajunge la pușcărie și câți ani stă acolo. Mă interesează ca banii furați să fie recuperați și aici am o inițiativă în Parlamentul European pe recuperarea banilor scoși în afara UE. Efectele sunt multiple. Vorbim de țara cu cea mai săracă populație din UE și poate cu cei mai bogați politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru școli, spitale, investiții, categorii tot mai defavorizate, de o depopulare a României. În acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume în acest moment, după țările care sunt în conflict. În afară de țările unde există un război civil sau sunt angrenate într-un război cu alte state, din România pleacă cei mai mulți cetățeni. În fiecare oră pleacă 9 români, sau ceva de genul acesta", a spus Ivan, care este și cofondator al ONG-ului RoAction.

El a precizat că în România există o corupție endemică.

"Avem lucrătorii cei mai prost plătiți din toată UE. Avem sindicate cărora li s-a amputat capacitatea de a negocia contracte colective de muncă printr-o lege dată de Parlamentul României în 2010, dar care nici până astăzi nu a fost reparată. Dacă ar fi să arătăm o singură cauză, să punem o singură etichetă cum s-a ajuns aici, nu există decât una: corupția endemică", a precizat europarlamentarul.

De asemenea, el a menționat că în Portugalia s-au interzis acțiunile la purtător, printr-o lege susținută de toate partidele.

Conform unui comunicat al ONG-ului, în plin proces de tranziție spre o democrație consolidată, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în plin război contra corupției endemice.

"În zona administrației Statului se fură cu milioanele de euro (contracte supraevaluate cu statul, prin offshore-uri, export de profituri, falimente și insolvențe provocate intenționat, evaziune fiscală). Cele mai multe contracte cu statul (inclusiv fonduri europene) sunt atribuite prin licitații în cel mai bun caz suspecte, în strânsă legătură cu finanțarea partidelor politice și a politicienilor aflați în fruntea acestora.

În România, conform datelor de la ONRC, la ora actuală funcționează 384 de astfel de societați care au acțiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la banii publici. "În ultimii zece ani, aceste companii au încheiat contracte de miliarde de euro cu Statul Român. De aici se naște întrebarea: de ce și-ar dori cineva cinstit să își ascundă identitatea, mai ales în contractele cu Statul?", menționează sursa citată.

Potrivit RoAction, unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a deturna bani publici se face prin societăți comerciale suspectate că ar aparține (prin deținerea de acțiuni la purtător) unor politicieni cu rang înalt în aparatul administrativ.

"De aceea, prima acțiune majoră a RoAction este tocmai sprijinirea unei inițiative cetățenești de interzicere completă a acțiunilor la purtător pe întreg teritoriul României. În acest moment inițiativa legislativă este publicată în Monitorul Oficial al României, iar următorul pas este strângerea numărului necesar de semnături din partea cetățenilor români pentru ca proiectul să intre obligatoriu în dezbaterea Parlamentului", se mai arată în document.

RoAction este o organizație non-guvernamentală organizată pe principiile grupurilor de lucru tip think tank și are ca obiectiv generarea de politici publice, exemple de bune practici, analize. Toate acestea sunt guvernate de principiul transparenței, legalității și al egalității de șanse.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 Așa o fi?

4 O dare în gât profi...

5 E încercuită / Cum sunt poziţionate efectivele ruseşti la granița Ucrainei