Cătălin Ivan: Proiectul referitor la abuzul în serviciu - pură ticăloşie; iniţatorii să piardă calitatea de membri ai PSD

Cătălin Ivan: Proiectul referitor la abuzul în serviciu - pură ticăloşie; iniţatorii să piardă calitatea de membri ai PSD

Europarlamentarul Cătălin Ivan susţine că iniţiativa unor parlamentari de la PSD referitor la abuzul în serviciu este "pură ticăloşie" şi consideră că iniţiatorii ar trebui să-şi piardă automat calitatea de membri de partid.

"Vă explic în câteva rânduri de ce iniţiativa unor parlamentari este pură ticăloşie şi de ce aceştia ar trebui să-şi piardă automat calitatea de membri de partid. Dacă PSD nu ia măsuri urgente faţă de iniţiatori, atunci va confirma suspiciunea că singura raţiune de a exista a acestui partid în ultimele luni este de a proteja un grup restrâns de indivizi extrem de bogaţi şi de corupţi. Prin această iniţiativă, deputatul Rădulescu ar fi trebuit să-şi încheie automat cariera politică într-un partid democratic, european, angajat total în eradicarea corupţiei, mai ales într-o ţară atât de săracă precum România", a scris Cătălin Ivan pe Facebook.

Potrivit acestuia, în vara acestui an, Comisia Europeană a adoptat Directiva 1371 privind "combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal", care prevede pedepse de minimum 4 ani de închisoare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.

"Pragul sub care un stat membru UE poate renunţa la acţiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 de euro. Directiva stabileşte standarde înalte în combaterea furtului din banii plătiţi de contribuabilii europeni: "Corupţia constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii"", a adăugat Cătălin Ivan.

Europarlamentarul mai susţine că această directivă trebuie implementată până în vara anului 2019, în perioada în care Romania va avea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Deci, pe perioada în care Romania va deţine un rol cheie la nivel european, va trebui să explice de ce nu pune în aplicare o directivă atât de importantă sau, la fel de rău, de ce pentru banii europeni sunt reguli atât de stricte, cu un prag de doar 10.000 de euro, în timp ce pentru banii naţionali pragul este de 20 de ori mai mare", subliniază Cătălin Ivan.

Mai mulţi parlamentari ai PSD au depus, pe 18 decembrie, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă care prevede executarea la domiciliu a pedepselor cu închisoarea de până la 3 ani, precum şi un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…