Cătălin Predoiu i-a trimis președintelui documentele pentru numirea Alinei Albu la șefia DIICOT, deși CSM a dat aviz negativ

Cătălin Predoiu i-a trimis președintelui documentele pentru numirea Alinei Albu la șefia DIICOT, deși CSM a dat aviz negativ

Ministrul Justiției a anunțat transmiterea documentele către șeful statului, Klaus Iohannis, pentru numirea Alinei Albu la șefia DIICOT, deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz consultativ negativ.

FOTO Arhivă Adevărul

„Astăzi, 12.04.2023, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, propunerea de numire în funcția de procuror șef al DIICOT a doamnei procuror al DIICOT Alina Albu”, arată un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției.

Sursa citată a mai arătat că „propunerea a fost efectuată în conformitate cu Legea nr.304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după parcurgerea procedurii legale prevăzute de aceasta, în fața Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori și din nou la Ministerul Justiției”.

Cătălin Predoiu a propus-o pe Alina Albu pentru a prelua șefia DIICOT, un procuror au experienţă, însă magistratul a primit aviz negativ de la CSM , ceea ce a dus la reluarea interviului la Ministerul Justiţiei.

Alina Albu a primit pe 16 martie 5 voturi negative și unul pozitiv. Avizul CSM este însă unul consultativ.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului justiţiei de numire în funcţia de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilorde Criminalitate Organizată și Terorism - structura centrală. (majoritate: 1 votda, 5 voturi nu )", este decizia procurorilor din CSM.

Printre dosarele la care a lucrat Alina Albu se află şi cel privind crima de la Caracal, ea fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.

De altfel, în timpul interviului, care a durat aproape trei ore, Alina Albu a fost întrebată, la un moment dat, dacă are vreun regret în legătură cu amendarea mamei Luizei, după ce femeia a refuzat să i se preleveze probe biologice în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.

Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva. Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Albu atunci.

La finalul lunii martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție a procurorului general al României și a șefului DNA, respectiv procurorii Alex Florența și Marius Voineag.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren