Câte ouă roșii poți să mânânci la masa de Paște. Ce se întâmplă dacă depășești măsura

Câte ouă roșii poți să mânânci la masa de Paște. Ce se întâmplă dacă depășești măsura

Masa de Paște începe cu ciocnirea tradiționalelor ouă vopsite. De fapt, alături de miel și pască, ouăle sunt vedetele culinare la sărbătoarea Învierii. Însă, sfatul specialiștilor este să fim cumpătați.

Masa de Paște FOTO: Shutterstock

Masa de Paște FOTO: Shutterstock

Ouăle conțin o cantitate crescută de nutrienți. Ele sunt bogate în proteine de înaltă calitate biologică, ceea ce înseamnă că posed toți aminoacizii de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal. În plus, ouăle conțin toată gama de vitamina B, precum și vitamina A, E și D. În acest produc găsim minerale precum magneziu, potasiu, seleniu, dar și seleniu, zinc, fosfor și fier. Majoritatea elementelor menționate se regăsesc în gălbenuș. Albușul conține preponderent proteine.

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, este de părere că masa tradiţională de Paşte nu reprezintă o problemă . Este bine să nu consumăm mai mult de două ouă pe zi, iar friptura să o asezonăm întotdeauna cu salată şi diverse verdeţuri.

Oul este un aliment aşa cum l-am mai numit şi în alte intervenţii <complet>, consumat cu moderaţie, ne dă vitaminele, mineralele şi toate celelalte principii nutritive necesare organismului. Un alt aspect important îl reprezintă consumul excesiv de alcool. Asta face ca sistemul digestiv, şi în principal ficatul şi pancreasul, să fie depăşite de situaţie. Practic, consumăm mai mult decât pot organele noastre să metabolizeze”, susţine medicul Alexandru Nechifor.

Ouăle sunt alimente cu proprietăți alcaline. Trebuie menționat că ele își vor pierde această calitate dacă sunt consumate prăjite sau în cadrul diferitelor prăjituri.

Un alt efect nefast al consumului excesiv de ouă este riscul de a dezvolta diabetul de tip II. Consumul a 3-5 ouă pe săptămână poate dezvolta riscul de apariție al diabetului de tip doi cu până la cincizeci la sută.

Consmul exagerat de ouă dăunează sănătății ficatului. Grăsimile saturate care se află în compoziția gălbenușului au capacitatea de a ataca ficatul și de a provoca ciroză. Grăsimile saturate distrug celulele și pot provoca inflamații grave la nivelul ficatului.

Gălbenușul este bogat în colesterol. Fiecare ou conține aproape 200 de miligrame de colesterol, chiar mai mult decât unele mâncăruri de tip fast-food!

„Dacă știm că am pus multe ouă în drob, atunci amânăm consumul de ouă roșii, ciocnim oul, dar îl și mâncăm, îl lăsăm pentru a doua zi”, este sfatul nutriționistului Lygia Alexandrescu, citat de Hotnews .

Ouăle fierte, dacă le păstrăm la frigider, le putem consuma în interval de până la 30 de zile . O altă posibilitate de a păstra ouăle, de care nu foarte multă lume ştie, este congelarea, caz în care le putem consuma în interval de trei luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

4 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

5 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…