Catedrala Notre-Dame, simbol al Franței, devastată de un incendiu violent/VIDEO

Catedrala Notre-Dame, simbol al Franței, devastată de un incendiu violent/VIDEO

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată luni seară de un incendiu violent care a făcut ca acoperișul, dar și ”săgeata” celui mai vizitat monument istoric din Europa să se prăbușească, provocând emoții imense în Franța și în lume. Nu există răniți. Pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. Incendiul este posibil să fie legat de lucrările de renovare. ”Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele Macron.

Ce știm până acum despre distrugerile suferite: acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, dar structura a fost salvată în întregime; turnul nordic a rezistat, doar unul dintre vitralii, care era în renovare, a picat; cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante sunt in siguranta

00:45 Emmanuel Macron: "Vom reconstrui Notre-Dame", a promis președintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala gotică, provocând tristețe în Franța și în întreaga lume., potrivit AFP. "Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată", a declarat președintele, spunând că "orele următoare vor fi dificile".

00:06 Structura catedralei "este salvată și prezervată” în integritatea sa, spune AFP citând surse din conducerea popmpierilor. Însă, conform martorilor oculari, catedrala ar fi afectaă în cea mai mare parte.

ACTUALIZARE 23.00 „Nu suntem siguri că mai putem salva Catedrala Notre-Dame”, a declarat ministrul adjunct de Interne. Anunțul acestuia vine la scurt timp după ce pompierii și-au exprimat îndoiala că vor putea opri incendiul.

UPDATE 22.40. Următoarea oră și jumătate va fi decisivă, susține un purtător de cuvânt al pompierilor, citat de Le Parisien. Acesta susține însă că nu e sigur dacă va putea fi oprită răspândirea flăcărilor la clopotnița de nord. În acest caz, „vă las să vă imaginați anvergura pagubelor”, a mai spus oficialul, potrivit Le Parisien.

22:30 Experții de la Direcția Generală a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția, potrivit AFP.

UPDATE 22:25 Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, este "alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil" reprezentat de catedrala Notre-Dame, grav afectată, luni, de un incendiu, conform unui mesaj transmis pe Twitter de directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, transmite Agerpres care citeză AFP.

UPDATE 22.43 André Finot, responsabil cu comunicarea al catedralei Notre-Dame, a povestit pentru Le Parisien că alarma de incendiu a sunat la ora locală 18.30 (19.30, ora României). A fost o alarmă pe care am recunoscut-o imediat, a declarat oficialul citat de ziarul francez, întrucât am făcut un exercițiu anti-incendiu în urmă cu câteva zile.

UPDATE 22:05 Președintele Iohannis a postat pe Twitter un mesaj de susținere pentru Franța

UPDATE 21.51: Primarul capitalei Angliei, Sadiq Khan, a scris pe Twitter că Londra este alături de Paris ”în tristețe”.

UPDATE 21.46: Potrivit biroului procurorului Parisului, o anchetă a fost deschisă pentru a determina cauzele incendiului care a cuprins catedrala.

UPDATE 21.45: Nu există răniți, potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului francez de Interne, Laurent Nunez

UPDATE 21.44: Președintele Consiliului european, Donald Tusk, a scris pe Facebook că ”toți suntem alături de Paris astăzi”.

UPDATE 21.30: Este evacuată toată Île de la Cité, situată pe Sena, și pe care se află catedrala.

UPDATE 21.27: Și cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat regretul pentru incendiul produs la catedrala Notre-Dame, numind monumentul ”un simbol al Franței și al culturii noastre europene”. 

UPDATE 21.18: Președintele francez spune că este trist și că se gândește la toți catolicii și la toți francezii în acest moment.

”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

UPDATE 21.10: Întregul acoperiș al catedralei s-a prăbușit, potrivit unui martor citat de Reuters.

UPDATE 21.00: Președintele Macron se duce la fața locului

UPDATE 20.56: Turla catedralei s-a prăbușit (Reuters)

UPDATE 20:55 "Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic", a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.

UPDATE 20.55: Toată tâmplăria arde, a spus purtătorul de cuvânt al catedralei.

UPDATE 20.52: Președintele francez Emannuel Macron avea programat un discurs la ora 20.00, însă acesta a fost anulat, în urma incendiului violent de la Catedrală.

Din vârful catedralei medievale se poate vedea cum ies flăcări mari și fum.

 Gravitatea incendiului rămâne nedeterminată deocamdată, dar focul a cuprinns mansarda catedralei, cel mai vizitat monument istoric din Europa.

 Televiziunea France 2 a relatat că poliția tratează incendiul ca pe un accident. Catedrala, contruită în secolul 12 și faimoasă datorită romanului lui Victor Hugo, Cocoșatul din Notre-Dame, atrage milioane de turiști în fiecare an.

Incendiul a fost raportat la 16.50 GMT.

Primarul Parisului vorbește de un teribil incendiu la catedrala Notre-Dame.






Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale