Categoria „unchi cu trese”/Ce legături financiare sunt între Vlad Voiculescu și „Nic” Voiculescu, consultantul din farmaceutice

Categoria „unchi cu trese”/Ce legături financiare sunt între Vlad Voiculescu și „Nic” Voiculescu, consultantul din farmaceutice

Rudă îndepărtată a lui Vlad Voiculescu, „Nic” Voiculescu este un foarte abil și de succes consultant în afaceri, în special farma, dar nu numai. Fostul ministru al Sănătății a negat întotdeauna că ar fi fost sprijinit de „Nic” Voiculescu, dar faptele arată o altă realitate, dezvăluie Newsweek România .

Nicolae Voiculescu, alintat de presă „Nic”, este membru fondator și membru în consiliul de conducere al Institutului Aspen România. Conform prezentării de pe site-ul Aspen, el și-a început cariera în industria farmaceutică în anul 1991 și este considerat un pionier în dezvoltarea comunităților farmaceutice și medicale. A înființat chiar Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație la care a deținut funcția de vicepreședinte.

„Nic” Voiculescu și conexiunea elvețiană

În anul 2008 a înființat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor, de la Nestor, Nestor, Diculescu Kingston, Petersen – casă de avocatură deținută de Ana Diculescu Șova, mama fostului ministru PSD al Transporturilor Dan Șova.

În prezent, firma Link Resources este deținută de compania elvețiană Finsource SA și Diana Maria Dafincescu. Datele de pe site-ul moneyhouse.ch, o bază de date care conține firmele din Elveția, arată că Finsource este reprezentată de Nicolae Voiculescu.

Obiectul principal de activitate al firmei Link Resources este consultanța pentru afaceri și management. Pe site-ul firmei sunt prezentați o serie de foști și actuali clienți. Printre aceștia îi regăsim AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi, Bayer, dar și Banca Comercială Română și Erste Bank Group AG.

Șefa de cabinet a lui Vlad Voiculescu, Alexandra Tamaș, actuala vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, a fost angajată la Pfizer România.

Ex-ministrul Bartoș administrează Policlina CCBR

Prin intermediul companiei din Elveția, Nicolae Voiculescu deține acțiuni și părți sociale la mai multe societăți comerciale înregistrate în România. Una dintre acestea este firma Policlinica CCBR, la care societatea elvețiană a lui Nic Voiculescu deține jumătate din părțile sociale.

Cealaltă jumătate este deținută de Sunshine Enterprise Holding A/S, din Danemarca. Policlina CCBR este administrată exclusiv de medicul Daniela Bartoș. Ea a fost ministru al Sănătății în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003 în Guvernul condus de fostul premier Adrian Năstase.

În anul 1996, Daniela Bartoș a fost aleasă deputat de Brăila pe listele PDSR, actualul PSD. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost ministru al Sănătății și în Guvernul Văcăroiu. În 2000 a câștigat un nou mandat de deputat tot pe listele PSD.

Vlad Voiculescu: „Am fost bursier al Institutului Aspen”

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține, într-o postare pe Facebook, că relația sa cu Nic Voiculescu este îndepărtată: „domnul Nicolae Voiculescu nu este unchiul meu. Bunicul său este străbunicul meu. Această relație de rudenie îndepărtată s-ar încadra la gradul al cincilea, grad care nici măcar nu intră sub reglementarea expresa a Codului Civil. Evident, nu se poate pune problema unui conflict de interese. Nu am discutat nimic legat de minister cu domnul Nicolae Voiculescu. Singurul contact avut cu el din octombrie încoace a fost un schimb de sms-uri cu ocazia vehiculării acelorași calomnii pe 23 iulie (2016 - n.r.) în spatiul public. Am fost bursier al Institutului Aspen. Sunt unul din 200 de colegi din 15 țări. Printre ei se găsesc economiști, medici, artiști și oameni din sectorul public. Nicolae Voiculescu este membru în board-ul acestui institut, iar board-ul este format din 10 persoane.”

Nic, consultant pentru Erste Bank, bancă la care a lucrat Vlad

Școlarizarea la Viena a lui Vlad Voiculescu la Viena a fost suportată de Institutul Aspen România, organizație în care Nicolae Voiculescu este membru fondator și membru în consiliul de conducere.

Din CV-ul public al lui Vlad Voiculescu aflăm că în perioada martie 2007 – septembrie 2010 a fost membru cu rol de consilier al Consiliului de Supraveghere, Comitetelor de Audit, Comitetelor de Strategii și Buget ale băncii Volksbank International AG. Apoi, în octombrie 2010, a ajuns vicepreședinte al Diviziei de Finanțări Infrastructură a băncii Erste Group Bank AG. Funcție pe care avea să o dețină până în decembrie 2015.

Întâmplător sau nu, banca la care a lucrat Vlad Voiculescu în Austria a apelat pentru consultanță tocmai la firma Link Resources, controlată de Nicolae Voiculescu. O altă bancă controlată de Erste Group Bank, Banca Comercială Română, a apelat la serviciile de consultanță oferite tot de firma Link Resources.

Banca Comercială Română a fost privatizată de statul român în decembrie 2005 și a fost adjudecată de Erste Group Bank, din Austria, pentru suma de 3,7 miliarde euro. Statul român a încasat de pe urma acestei privatizări în jur de 2,25 miliarde euro. Diferența de aproximativ 1,5 miliarde euro s-au dus către BERD și International Finance Corporation, care au cumpărat pachetele de acțiuni cu 200 de milioane de dolari în anul 2003. Profitul pentru cele două instituții a fost de 1,3 miliarde euro în doar doi ani.

Așadar, în cel puțin două situații, Nic Voiculescu a fost legat financiar de ruda sa de gradul al cincilea, Vlad Voiculescu: o dată, când i-a oferit consultanță băncii la care Vlad Voiculescu era director; a doua oară, când i-a facilitat o bursă la Viena.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa