Câteva vulpi s-au stabilit în centrul Aradului şi sunt văzute adesea plimbându-se pe bulevardele oraşului

Câteva vulpi s-au stabilit în centrul Aradului şi sunt văzute adesea plimbându-se pe bulevardele oraşului

O familie de vulpi s-a stabilit în zona centrală a municipiului Arad, iar în ultimele luni animalele sunt văzute adesea prin parcuri sau pe străzi printre oameni, care le fotografiază şi încearcă să le hrănească, însă specialiştii atrag atenţia că interacţiunea dintre sălbăticiuni şi oameni poate fi periculoasă pentru ambele părţi.

Vulpile sunt văzute adesea în parcul din spatele Palatului Administrativ (sediul Primăriei Arad), pe ştrandul municipal "Neptun", pe aleile amenajate pe malul Mureşului sau printre palatele vechi de pe bulevardele oraşului.

Arădenii postează numeroase fotografii sau clipuri, considerând inedită prezenţa vulpilor pe străzile oraşului, însă autorităţile atrag atenţia că este necesar să se păstreze distanţa faţă de ele, pentru că pot fi imprevizibile, chiar dacă par acomodate cu prezenţa oamenilor.

"Ar fi vorba de cel puţin trei vulpi, se pare că sunt o familie. Nu au un tipar privind traseul prin oraş, sunt văzute mereu în alte locuri. Este posibil să provină din zona bastioanelor Cetăţii Aradului, unde există multă vegetaţie, iar de-a lungul anilor au mai fost văzute vulpi în acel loc. A doua variantă este că s-au stabilit pe malul Mureşului, într-o zonă cu vegetaţie foarte bogată, cuprinsă între baza sportivă 'Constructorul' şi vechiul pod de pontoane al ştrandului 'Neptun'. Chiar dacă par drăgălaşe, oamenii trebuie să păstreze distanţa faţă vulpi şi faţă de animalele sălbatice în general. Interacţiunea poate fi dăunătoare ambelor părţi, vulpile pot transmite boli, precum rabia, iar oamenii pot fi agresivi cu ele", a declarat, pentru AGERPERS, biologul Parcului Natural Lunca Mureşului, Gabriel Herlo.

Administratorul Ştrandului "Neptun", Nicolae Meheleanu, a adăugat că prezenţa vulpilor în parcul locului de agrement a fost semnalată încă din toamna anului trecut.

"Este posibil să fie hrănite de cineva sau să caute resturi de mâncare de la restaurantele din zonă. Până acum nu au creat probleme, dar nu am reuşit nici să stabilim locul din care vin", a spus Mehelean.

Acesta a adăugat că pe ştrand şi-au făcut apariţia şi veveriţe.

"Este o premieră pentru noi să avem veveriţe. De câteva luni, le vedem cum aleargă pe aleile ştrandului şi se caţără în copaci. Sunt foarte drăguţe şi ar putea fi o atracţie pentru vizitatori", a spus Mehelean.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat, pentru AGERPRES, că după ce prezenţa vulpilor a fost semnalată, zilele trecute, lângă Palatul Cultural, s-a luat legătura cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor şi cu Gospodărirea Comunală Arad, în vederea găsirii unei soluţii pentru capturarea şi relocarea în pădurea de la marginea oraşului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Noile scenarii de la Washington cu invadarea Ucrainei de către Rusia

4 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?

5 VIDEO Priviți! Imagini de ultima oră cu forţele ruse masate la graniţa cu Ucraina