Câți lupi mai trăiesc în Parcul Natural Bucegi. Convingerea că lupul nu-și poate întoarce capul este falsă VIDEO

Câți lupi mai trăiesc în Parcul Natural Bucegi. Convingerea că lupul nu-și poate întoarce capul este falsă VIDEO

Rangerii din Bucegi monitorizează de-a lungul întregului an, prin observații directe sau indirecte populația de lupi, folosind camere camuflate cu senzori de mișcare - phototrap, cât și judecând după urme, fecale, urină, semne de adăpost sau pradă.

Lupi în Bucegi. FOTO Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi

Se estimează că populația de lupi din Parcul Natural Bucegi este de 10 - 15 exemplare , iar rangerii din Bucegi știu cum să deosebească urmele de lupi de cele de câine.

Deși urmele lupului pot fi dificil de diferențiat de cele ale câinelui domestic de talie mare, dacă nu aveți experiență, există totuși diferențe ușor de observat. Semnele lăsate pe sol de degetele dinainte ale lupului sunt mai apropiate decât la câine. Forma urmei este mai lunguiață decât cea a câinelui, la care urma este aproape rotundă. Dacă se trage o linie pe lângă rădăcina ghearelor, atunci, la câine, linia taie partea de jos a semnelor lăsate dinainte, pe când la lup această linie nici nu le atinge, iar ghearele lupului se imprimă mai adânc în urmă. Spre deosebire de câine, lupul se deplasează întotdeauna cu hotărâre și determinare, ceea ce înseamnă că urmele sunt aliniate unele cu altele, iar direcția este clară”, spun specialiștii.

Credit video: Răzvan Pință și Valentin Bălan, Rangeri APN BUCEGI

De asemenea, pe zăpadă, lupii din aceeași haită folosesc aceleași cărări și calcă, de regulă, pe aceleași urme. Astfel, deplasarea devine ceva mai ușoară iarna. O astfel de deplasare a fost filmată de o cameră în Parcul Natural Bucegi. Se poate observa cum cel de-al doilea lup calcă exact pe urmele primului lup.

Lupul (Canis lupus)

Lupul este un carnivor cu o ierarhie riguroasă în cadrul haitei și foarte teritorial. Este un animal de talie mijlocie, cu lungimea de circa 130 cm și cu o greutate de până la 70 kg.

Mușchii cefei sunt foarte dezvoltați, ceea ce-l ajută să care prada , dar este doar o credință populară că n-ar putea să-şi întoarcă capul. Blana este de culoare roșcat-cenușie în timpul verii și cenușiu deschis iarna, mai apropiată de albul zăpezii pentru a se putea face nevăzut de pradă. Mirosul, auzul și văzul sunt foarte dezvoltate.

Cele 23 de specii de lup trăiesc peste tot în Europa, Asia şi America de Nord. Lupul este unicul strămoş al câinelui, primul animal domesticit de om.

Deși pradă un număr mare de animale, poate fi considerat un sanitar al naturii, deoarece elimină indivizii bătrîni, bolnavi şi neperformanți. În felul acesta face o selecție naturală, menținând vigurozitatea populațiilor animalelor prădate.

Astăzi lupul este specie protejată în Europa, inclusiv în România, iar populaţia şi-a revenit (avem circa 3.000 de lupi), fiind permanent monitorizată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB