Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanță nu a efectuat manevre de resuscitare, anulând orice șansă de supraviețuire a fotbalistului

Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanță nu a efectuat manevre de resuscitare, anulând orice șansă de supraviețuire a fotbalistului

Procurorii de la Parchetul Capitalei susțin că Mihaela Duță, medicul de pe ambulanța Puls, nu a efectuat manevre de resuscitare în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, anulând practic orice șansă de supraviețuire a acestuia.

Mihaela Duță, medic specialist medicină de urgență în cadrul serviciului de ambulanță privat Puls, a fost chemată joi la Parchetul Capitalei, unde i s-a adus la cunoștință că a fost pusă sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă .

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, în sarcina Mihaelei Duță s-a reținut că, fără a evalua complet starea pacientului, nu a inițiat și nu a dispus inițierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanță în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgență București, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

"Mai mult decât atât, deși pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanței, a fost confirmată fibrilația ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duță Elena Mihaela nu a inițiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenției medicale de urgență, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgențe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare inițiate, nu s-a mai putut asigura supraviețuirea pacientului", declară procurorii.

Anchetatorii mai arată că, în acest context, deși în mod evident dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte și afecțiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duță de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condițiile în care a constatat sau trebuia să constate că fotbalistul se afla în fibrilație ventriculară, "anulând astfel, prin inacțiunea sa nejustificată, orice șanse de supraviețuire a pacientului", se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialiști din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilații ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existența unui proces miocardic în remisiune și precipitată de un efort fizic.

Din datele medicale puse la dispoziția procurorilor, nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a șanselor de supraviețuire.

În raportul de necropsie se mai reține faptul că, în cazul atleților care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng), mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilați supraviețuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Șansele de supraviețuire scad cu 5,5 % pe minut.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la 6 mai, după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo și Viitorul Constanța, fără un contact cu un adversar în prealabil.

După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar șapte minute.

Martorii oculari au relatat că medicul Mihaela Duță de pe ambulanța Puls a intervenit foarte târziu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa