Cazul familiei Rotundu/MAE: Reprezentanţii ambasadei România la Copenhaga i-au vizitat, duminică, pe părinţii minorului

Cazul familiei Rotundu/MAE: Reprezentanţii ambasadei România la Copenhaga i-au vizitat, duminică, pe părinţii minorului

Reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga i-au vizitat, duminică, pe soţii Rotundu în centrele de detenţie în care aceştia se află în prezent.

"În dialogul cu cei doi cetăţeni români, reprezentanţii misiunii diplomatice s-au asigurat că aceştia îşi cunosc drepturile şi le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reţinute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidenţiat cetăţenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetăţenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenţie, că au avut întâlniri cu avocaţii acestora şi că beneficiază de sprijinul lor", arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Totodată, diplomaţii români i-au informat pe părinţii minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia şi le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse. Au subliniat, de asemenea, că autorităţile române competente acordă o atenţie deosebită cazului, fiind sesizate şi implicate şi instituţiile statului român cu atribuţii în materie de asistenţă şi protecţie a minorilor.

În contextul vizitelor, reprezentanţii ambasadei au iniţiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naştere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, duminică, a certificatului de naştere românesc.

MAE precizează că, potrivit normelor legale ale statului de reşedinţă, autorităţile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind la data de 31 ianuarie 2022 măsura de plasament temporar asupra minorului. În context, reprezentanţii ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalităţii daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor şi familiilor acestora, conform prevederilor legislaţiei daneze, şi au solicitat sprijinul autorităţilor daneze în vederea obţinerii acordului privind vizitarea minorului la spital.

MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autorităţile daneze, cu părinţii minorului şi cu avocaţii desemnaţi ai acestora şi acordă protecţia şi asistenţa consulară cetăţenilor români conform competenţelor, cu respectarea normelor legale.

Bunicii materni ai copilului Mathias Rotundu, aflaţi în judeţul Vaslui, şi-au exprimat primii disponibilitatea de a-l îngriji, iar Autoritatea Naţională pentru Drepturile Copilului şi Adopţie a demarat procedurile de evaluare a acestora, a transmis, luni, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, pe Facebook.

Ministrul Familiei a explicat că a solicitat autorităţilor daneze o soluţie comună pentru aducerea în România a copilului familiei Rotundu.

Cei doi părinţi români ai copilului au fost reţinuţi de autorităţile daneze după ce s-au prezentat la spital cu minorul, iar copilul este internat într-o unitate medicală din Danemarca. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…