Cazul judecătoarei din „Dosarul 2 Mai”, un cartof fierbinte. Gorghiu: „Nu poți să te faci că nu există controverse”

Cazul judecătoarei din „Dosarul 2 Mai”, un cartof fierbinte. Gorghiu: „Nu poți să te faci că nu există controverse”

Magistrații Consiliului Superior al Magistraturii au respins miercuri 24 mai cererea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a Ioanei Ancuța Popoviciu, judecătoarea controversată din ”Dosarul 2 Mai”, deși nu este la prima abatere, ea fiind cercetată disciplinar și în 2023.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu FOTO Antonia Ispas

Nici măcar judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu nu mai vrea să instrumenteze dosarul tragediei de la 2 Mai, în care doi tineri au murit și alți trei au fost răniți de mașina condusă de Vlad Matei Pascu, și nici părțile civile nu mai vor acest lucru, însă cu toate acestea magistratul trebuie să ducă procesul până la final, pentru că așa a decis CSM.

Miercuri, 24 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a judecătoarei ca fiind neîntemeiată, fără vreo cale de atac, considerând că magistrata controversată poate să judece cazul care a revoltat o țară întreagă. Asta chiar dacă și în urmă cu un an judecătoarea a mai fost cercetată disciplinar pentru abateri grave, CSM dând dovadă atunci de clemență și dându-i doar un avertisment.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a avut o atitudine cel puțin bizară în fața jurnaliștilor aflați la CSM, când pur și simplu nu a scos nicio vorbă, ci a stat tăcută timp de aproape două minute.

„Mi-aș fi dorit ca decizia CSM să spulbere orice fel de întrebare a publicului”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat față de cazul judecătoarei Ancuța Popoviciu, spunând că și-ar fi dorit ca decizia CSM „să spulbere orice fel de întrebare a publicului”, punctând însă că nu are voie să se pronunțe referitor la dosar și la probele din acesta.

”Secția a analizat dosarul și, așa cum știți, a decis ca judecătoarea din dosarul Pascu să nu fie suspendată până la finalizare procedurii disciplinare. Dosarul penal este în continuare în procedură și de asemenea, acțiunea disciplinară se derulează. Nu am voie să mă pronunț referitor la dosar și la probele din dosar”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a menționat însă că nu se poate totusi să ne facem că nu există controverseprivind procedura din acest dosar.

„Însă, am spus-o de fiecare dată, nu poți să te faci că nu există controverse și semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfășurat în acest dosar. Mi-aș fi dorit ca decizia CSM să spulbere orice fel de întrebare a publicului. Rămâne să evalueze fiecare dacă decizia de ieri (n. red, miercuri, 24 aprilie) a fost una înțeleaptă sau nu. Din punctul meu de vedere, fiecare acțiune, fiecare decizie a CSM, a Ministerului, a Sistemului trebuie să ajute la creșterea nivelului în Sistemul Judiciar și al Justiției”, a mai spus Alina Gorghiu.

Conform mai multor surse, Ioana-Ancuța Popoviciu a cerut CSM să o transfere la Judecătoria Sectorului 2 București sau la Judecătoria Constanța, dar analizarea acestei cereri ar putea dura câteva luni. În continuare, Inspecția Judiciară o cercetează disciplinar, urmând ca raportul să fie înaintat CSM pentru a se dispune în consecință.

Drept urmare, la termenul din 9 mai 2024, care ar putea fi ultimul din acest dosar, părțile se vor întâlni din nou cu judecătoarea contestată și, cel mai probabil, ea va fi cea care îi va da sentința lui Vlad Matei Pascu.

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a stârnit un val de revoltă la primul termen al procesului teribilei tragedii de anul trecut din stațiunea 2 Mai, mestecând gumă în timpul primului termen de judecată, cerând buletinul tânărului care a decedat vara trecută și nestudiind dosarul înainte de a intra în sală.

Abateri grave ale judecătoarei Popoviciu și în trecut

Războiul din sala de judecată de la Judecătoria Mangalia a început încă de la primul termen, din data de 22 februarie 2024.

În înghesuiala generală, judecătoarea a făcut prezența și o imensă gafă: l-a strigat în sală pe Sebastian Olariu, decedat în cumplitul accident, fără să știe că tânărul este mort.

Când rumoarea din sală a avertizat-o că a cerut buletinul unui tânăr mort, a exclamat uimită: „Cum? A murit o parte (n.red. - parte este termenul juridic pentru o persoană care are calitate într-un proces) din dosar?“.

Reacția a provocat durerea și revolta părinților, care și-au dat seama că judecătoarea de la care așteptau dreptatea nu este familiarizată cu dosarul - deși cazul a fost cutremurător și extrem de mediatizat.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu nu este la prima abatere , fiind sancționată doar cu avertisment în mai 2023 de către CSM pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

„Adevărul” a obținut date suplimentare de la Inspecția Judiciară privind cercetarea de anul trecut a judecătoarei.

Inspecția Judiciară a constatat mai multe abateri în precedenta cercetare disciplinară din primăvara anului 2023 a judecătoarei Ancuța Popoviciu, inclusiv lipsa de diligență în vederea realizării unui management riguros al cauzelor cu care a fost învestită, pentru ca derularea procedurilor judiciare să se realizeze în aşa fel încât să se asigure soluționarea acestora cu celeritate şi într-un termen rezonabil.

Concret, după cum au precizat surse judiciare în exclusivitate pentru ”Adevărul”, la o ședință de la Judecătoria Mangalia din 2022, deși judecătoarea Ancuța Popoviciu ”avea obligația de a face poliția ședinței de judecată, a impus grefierului de ședință să impună ordinea în sala de judecată. Întrucât doamna judecător nu a reușit să impună solemnitatea, părțile au luat cuvântul fără a fi acordat de către instanță, avocații au pus în discuție cereri și au făcut discuții contradictorii fără a li se atrage atenția”.

”Din punct de vedere al urmărilor pricinuite prin fapta ilicită a doamnei judecător, se constată că s-au produs consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție, constând în deteriorarea încrederii și a respectului justițiabililor față de magistrat, afectarea imaginii justiției ca serviciu public”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanți din cadrul Inspecției Judiciare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”