Cazul jurnalistului dispărut: Anchetatorii turci ar fi obţinut înregistrări cu presupusa crimă (presă)

Cazul jurnalistului dispărut: Anchetatorii turci ar fi obţinut înregistrări cu presupusa crimă (presă)

Ancheta Turciei asupra dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a dus la descoperirea unor înregistrări făcute cu ceasul său Apple care ar indica că bărbatul a fost torturat şi ucis, informează sâmbătă un ziar turc preluat de Reuters.

Informaţiile din ziarul proguvernamental Sabah, care nu au putut fi verificate, au apărut după ce o delegaţie din Arabia Saudită a ajuns în Turcia pentru o investigaţie comună asupra dispariţiei jurnalistului.

"Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat şi ucis au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple", scrie ziarul, precizând că ceasul era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale care aştepta în faţa consulatului.

Doi oficiali turci au declarat anterior pentru Reuters că Khashoggi purta un ceas negru Apple când a intrat în consulat şi că dispozitivul era conectat cu telefonul mobil lăsat afară.

Totuşi, nu este clar cum informaţiile de pe ceasul lui Khashoggi ar fi putut fi transmise pe telefonul său de afară, sau cum anchetatorii ar fi putut să intre în posesia lor fără a obţine ceasul însuşi.

Sabah, care citează "surse de încredere dintr-un departament special de informaţii" pentru articol, scrie că se crede că Khashoggi ar fi pornit funcţia de înregistrare de pe telefon înainte de a intra în consulat.

Ziarul relatează că agenţii secreţi saudiţi şi-au dat seama după ce jurnalistul a murit că telefonul înregistra de la distanţă şi că au folosit amprenta degetului său pentru a debloca ceasul şi a şterge unele fişiere, dar nu toate. Înregistrările ar fi fost găsite apoi pe telefonul lui, potrivit ziarului.

Joi, Turcia a anunţat că Arabia Saudită a fost de acord cu formarea unui grup de lucru comun pentru a ancheta cazul. O sursă saudită susţine că un membru important al familiei regale, prinţul Khaled al-Faisal, a vizitat Turcia în acea zi.

Delegaţia saudită, care a ajuns joi în Turcia, se întâlneşte cu procurorul turc care investighează cazul, precum şi cu reprezentanţi ai ministerelor justiţiei şi internelor, poliţiei şi agenţiei naţionale de informaţii, a declarat o sursă.

Marţi, Ministerul turc de Externe a anunţat că sediul consulatului turc din Istanbul va fi percheziţionat în cadrul investigaţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai negru scenariu pentru România...

2 Un caz „special”...

3 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

4 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

5 Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO