Cazul jurnalistului dispărut: Companii americane, îngrijorate ca nu cumva vânzările de armament către saudiţi să fie blocate

Cazul jurnalistului dispărut: Companii americane, îngrijorate ca nu cumva vânzările de armament către saudiţi să fie blocate

Companii majore producătoare de arme americane au transmis administraţiei Trump că sunt preocupate că congresmenii înfuriaţi de dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia vor bloca viitoarele acorduri de vânzare de armament cu Arabia Saudită, a declarat vineri pentru Reuters un oficial american de rang înalt.

Informaţiile din Turcia potrivit cărora jurnalistul saudit, un critic vocal al Riadului, ar fi fost ucis în consulatul saudit de la Istanbul, au înăsprit rezistenţa în Congresul american faţă de vânzarea de arme către Arabia Saudită, de care mulţi parlamentari erau deja preocupaţi din cauza rolului jucat de Arabia Saudită în războiul civil din Yemen.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că este îngrijorat de o eventuală oprire a vânzărilor de arme americane către Arabia Saudită din cauza acestui caz, întrucât aliatul-cheie al SUA şi-ar putea reorienta achiziţiile de armament către Rusia şi China.

În Congresul SUA, democraţii şi unii dintre republicani au afirmat că dosarul Khashoggi a întărit rezistenţa faţă de continuarea unor vânzări de arme către Arabia Saudită în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Chiar şi înainte de acest caz, congresmenii democraţi au pus "în aşteptare" cel puţin patru acorduri de vânzare de echipamente militare, în mare parte din cauza atacurilor saudite soldate cu uciderea unor civili din Yemen.

"Au dosare privind sisteme majore puse în aşteptare de luni de zile din cauza unor chestiuni legate de Yemen. Asta face foarte probabil să extindă această poziţie şi pentru sisteme care nu sunt ele însele controversate. Este o preocupare majoră", a spus oficialul din administraţia Trump.

El a refuzat să furnizeze numele companiilor care au contactat administraţia în privinţa sorţii acordurilor lor cu Arabia Saudită. Companiile din domeniul apărării nu au răspuns până acum solicitării de comentarii din partea Reuters.

Lockheed Martin Corp şi Raytheon Co au fost cele mai active firme americane din domeniul apărării şi ele ar putea fi angrenate în vânzări substanţiale către Arabia Saudită, în contextul în care în mai 2017 a fost anunţat de către administraţia Trump un pachet de acorduri de vânzări de arme cu Riadul în valoare de 110 miliarde de dolari.

Khashoggi a intrat în consulatul din Istanbul pe 2 octombrie pentru a obţine o serie de documente în vederea viitoarei căsătorii cu logodnica sa din Turcia. Oficialii saudiţi susţin că bărbatul a plecat la scurtă vreme după aceea, dar autorităţile turce şi logodnica sa, care aştepta în faţa consulatului, spun că el nu a mai ieşit din clădire.

Surse turce au declarat pentru Reuters că evaluarea iniţială a poliţiei este că Khashoggi, un critic vocal al guvernului saudit, a fost ucis în mod deliberat în incinta consulatului. Autorităţile de la Riad au respins aceste acuzaţii ca nefondate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...