Cazul Khashoggi: Eurodeputaţii denunţă rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Cazul Khashoggi: Eurodeputaţii denunţă rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Parlamentul European a apreciat joi că este 'extrem de improbabil' ca uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul să fi avut loc 'fără cunoştinţa' prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, transmite AFP.

Uniunea Europeană şi statele sale membre trebuie să se pregătească pentru 'impunerea de sancţiuni ţintite', au subliniat eurodeputaţii, într-o rezoluţie adoptată joi cu 325 voturi pentru, un vot contra şi 19 abţineri.

De asemenea, europarlamentarii au cerut un embargou asupra exporturilor de arme dinspre UE către Arabia Saudită.

''Controlul absolut pe care Mohammed bin Salman al-Saud îl exercită asupra serviciilor de securitate face extrem de improbabilă ipoteza unei operaţiuni desfăşurate fără cunoştinţa sa ori în afara controlului său'', menţionează PE în rezoluţia privind cazul Khashoggi.

Eurodeputaţii atrag atenţia că asasinarea lui Jamal Khashoggi se înscrie în contextul unui val de represiune pe scară largă împotriva apărătorilor drepturilor omului, avocaţilor, jurnaliştilor, scriitorilor şi bloggerilor, acţiuni care s-au intensificat după ce prinţul Mohammed bin Salman a promis să-şi consolideze controlul asupra serviciilor de securitate naţionale.

Jamal Khashoggi (59 de ani), un editorialist ce colabora cu cotidianul american The Washington Post, a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul general al ţării sale din Istanbul. În zilele care au urmat dispariţiei lui Khashoggi, ziare turceşti au relatat că anchetatorii turci au intrat în posesia unor înregistrări video şi audio care arată că jurnalistul a fost torturat, ucis şi apoi corpul său a fost dezmembrat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

2 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

3  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

4 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?

5 VIDEO Andreea Tonciu, umilită pe stradă de o tânără fără complexe