Cazul Khashoggi: Germania ar putea opri vânzările de arme către Arabia Saudită

Germania nu ar trebui să aprobe vânzări de arme către Arabia Saudită până când nu vor fi complet elucidate circumstanţele decesului ziaristului Jamal Khashoggi, a declarat sâmbătă ministrul german de externe, Heiko Maas, la televiziunea publică, preluată de agenţiile internaţionale de presă.

Luna trecută, Berlinul a aprobat vânzarea de sisteme de artilerie către Riyad. Pe 2 octombrie, Khashoggi a murit în consulatul saudit din Istanbul - fapt recunoscut abia sâmbătă de autorităţile saudite.

Potrivit procurorilor din Arabia Saudită, între Khashoggi şi persoanele cu care s-a întâlnit la consulat a avut loc o încăierare soldată cu moartea jurnalistului. Doi oficiali de la Riyad, apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, au fost destituiţi, iar 18 suspecţi au fost arestaţi în dosarul respectiv. Ministrul saudit al justiţiei a declarat sâmbătă că ancheta este de competenţa autorităţilor din ţara sa, deoarece incidentul a avut loc în interiorul consulatului, care este teritoriu suveran al Arabiei Saudite.

"Atâta timp cât investigaţiile sunt în curs, atâta timp cât nu ştim ce s-a întâmplat acolo, nu există niciun motiv să luăm decizii pozitive privind exporturile de arme către Arabia Saudită", a declarat Maas sâmbătă. Cu puţin timp înainte, cancelarul Angela Merkel apreciase că explicaţiile oficiale privind circumstanţele morţii lui Khashoggi sunt insuficiente. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar