Cazul Skripal: Acoperişul casei unde a locuit fostul agent rus va fi înlocuit, în cadrul operaţiunii de decontaminare

Acoperişul casei din Anglia unde a locuit fostul spion rus Serghei Skripal va fi înlocuit, în contextul operaţiunii de decontaminare lansate după atacul cu noviciok de anul trecut, relatează marţi Press Association.

Consiliul local din Wiltshire (sud-vest) i-a avertizat în scris pe vecinii lui Serghei Skripal în legătură cu "neplăcerile" pe care le pot provoca lucrările, care vor dura până la patru luni.

Detectivii consideră că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, venită în vizită de la Moscova, au intrat în contact prima dată cu noviciok după ce clanţa de la uşa casei lor din Salisbury a fost stropită cu acest puternic agent neurotoxic.

Operaţiunile de decontaminare au fost lansate la începutul lui martie anul trecut, imediat după ce cei doi au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraş, dar au fost întrerupte de Crăciun.

Autorităţile le explică localnicilor în scrisoarea datată 4 ianuarie că în prima lună locuinţa şi garajul lui Skripal vor fi acoperite cu o "carcasă sigilată", iar în următoarele două săptămâni o echipă militară va demola acoperişurile celor două imobile, va aduna şi sigila molozul, pentru ca apoi acoperişurile să fie înlocuite.

Riscul pentru sănătatea publică rămâne scăzut, a ţinut să precizeze în comunicat Tracy Daszkiewicz, directoare pentru sănătatea publică în consiliul local din Wiltshire.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa în vârstă de 33 de ani au supravieţuit atacului, despre care premierul Theresa May a afirmat că a avut "aproape cu certitudine" avizul statului rus.

La circa patru luni după incident, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii şi care locuia într-un cămin pentru oameni fără adăpost din apropiere de centrul comercial lângă care au fost găsiţi cei doi Skripal, a murit după ce a fost expusă la acelaşi gaz neurotoxic, aflat într-o fiolă despre care a crezut că este parfum. Partenerul ei Charlie Rowley a fost şi el expus, dar a fost tratat şi externat.

La începutul lunii septembrie, poliţia britanică a prezentat numele a doi ruşi - Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov - suspectaţi de comiterea tentativei de otrăvire a fostului spion rus şi a fiicei sale. Ulterior, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ştie cine sunt cei doi ruşi suspectaţi de Londra, dând asigurări că ei sunt ''civili'' şi că nu au făcut nimic ''criminal''. Intervievaţi de televiziunea publică rusă RT, cei doi au susţinut la rândul lor că au mers în calitate de turişti la Salisbury şi au dezminţit că ar fi agenţi GRU. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

3 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

4 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan