Cazul Skripal: UE condamnă cu fermitate otrăvirea unui fost spion rus şi consideră că Rusia datorează nişte răspunsuri

Cazul Skripal: UE condamnă cu fermitate otrăvirea unui fost spion rus şi consideră că Rusia datorează nişte răspunsuri

Uniunea Europeană condamnă cu fermitate atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia şi tratează cu maximă seriozitate acuzaţiile britanice împotriva Rusiei, se arată într-o declaraţie comună difuzată în cursul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, relatează dpa şi AFP.

UE este 'şocată de utilizarea ofensivă a unui agent neurotoxic la nivel militar, dezvoltat de Rusia, pentru prima dată în peste 70 de ani pe teritoriul european', se arată în declaraţie, în care se exprimă solidaritatea fără rezerve şi sprijinul UE faţă de Marea Britanie.

'Uniunea Europeană tratează cu maximă seriozitate evaluarea guvernului britanic potrivit căruia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă' de acest caz de otrăvire, au adăugat miniştrii, menţionând că folosirea de arme chimice constituie o încălcare clară a normelor internaţionale.

Miniştrii au cerut Rusiei să răspundă urgent întrebărilor formulate de Marea Britanie şi comunitatea internaţională şi să prezinte imediat pe deplin, integral şi complet programul Noviciok Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

'Utilizarea de arme chimice de către oricine, indiferent de circumstanţe, este total inacceptabilă şi constituie o ameninţare pentru securitatea tuturor', au avertizat miniştrii.

UE va rămâne atentă la această chestiune şi la implicaţiile acesteia, au concluzionat ei, potrivit declaraţiei.

Experţi internaţionali sunt aşteptaţi luni în Marea Britanie pentru testarea substanţei folosite pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, 66 de ani, şi a fiicei sale, Iulia, 33 de ani. Un poliţist britanic a fost de asemenea otrăvit după ce le-a acordat asistenţă celor doi.

Reacţia UE va fi discutată în timpul summitului şefilor de stat şi de guvern din UE, care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles. Summitul este pregătit de miniştrii de externe din UE care s-au reunit luni la Bruxelles. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu