CCIR: Criza forţei de muncă şi nivelul ridicat al birocraţiei sunt frâne care limitează creşterea economică

CCIR: Criza forţei de muncă şi nivelul ridicat al birocraţiei sunt frâne care limitează creşterea economică

Ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menţinut constantă, profitul din exploatare reprezentând 8% din cifra totală de afaceri la companiile analizate în cercetare, confirmă Topul Naţional al Firmelor 2021, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, reprezentanţii CCIR susţin că economia românească dă dovadă de rezilienţă, în ciuda dificultăţilor provocate de criza sanitară.

Astfel, în 2021, un număr de 12.393 de firme au fost incluse în primele 10 poziţii. Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 15,08 miliarde euro.

În ceea ce priveşte numărul total de salariaţi al companiilor clasate pe primele 10 poziţii, acesta a fost de 1,279 milioane, susţin reprezentanţii CCIR.

"Aşadar, în ciuda provocărilor majore ale anului 2020, economia nu numai că nu s-a oprit, ci a şi făcut dovada rezilienţei, dovadă că oamenii de afaceri au găsit soluţiile necesare pentru a se adapta la noua realitate. Provocările rămân însă majore pentru companiile româneşti. Criza forţei de muncă şi nivelul ridicat al birocraţiei sunt frâne care limitează creşterea economică. Stabilitatea instituţională şi un dialog consistent cu autorităţile centrale şi locale sunt condiţii esenţiale pentru menţinerea stabilităţii economice a României", precizează reprezentanţii CCIR.

Topul Naţional al Firmelor 2021 (TNF 2021), clasament realizat în exclusivitate de către CCIR, are la bază următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

La realizarea clasamentului TNF 2021 au fost analizate 768.372 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 5% faţă de anul precedent. Dintre acestea, 250.925 de bilanţuri au intrat în competiţia pentru primele 10 poziţii în clasamentul naţional, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerţ în toate judeţele ţării.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) realizează, începând din 1994, Topul Naţional al Firmelor (TNF), fiind singura organizaţie abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivelul întregii ţări.

Potrivit sursei citate, ediţia a XXVIII-a din 2021 a TNF a clasat pe primele 10 locuri la nivel naţional 12.393 companii - operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.394 din industrie, 3.441 din servicii, 2.613 din comerţ, 271 din turism, 465 din cercetare-dezvoltare şi high-tech, 614 din agricultură, silvicultură şi pescuit şi 595 din construcţii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși