CCR a respins contestația lui Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un tur (surse)

CCR a respins contestația lui Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un tur (surse)

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate invocată de Clotilde Armand, care a candidat pentru Primăria Sectorului 1, privind alegerea primarilor într-un singur tur, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale din CCR.

Clotilde Armand a invocat excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 101 alineatul 2 și 3 din Legea numărul 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale numărul 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii numărul 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Judecătoria Sectorului 1 a dispus, pe 15 iunie 2016, trimiterea către Curtea Constituțională a excepției de neconstituționalitate invocată de Clotilde Armand, care a candidat din partea USB (actualul USR — n.r.) pentru Primăria Sectorului 1.

"Am fost citată, de Judecătoria Sectorului 1, astăzi (14 iunie 2016 — n.r.) la ora 16.00. S-a judecat problema cu excepția de neconstituționalitate invocată de mine în contestația depusă la Biroul Electoral de Sector și sunt foarte fericită să vă anunț că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituțională a excepției invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în fața CCR pentru a explica faptul că legea, așa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri", preciza Armand, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ea atrăgea atenția că este pentru a doua oară când această problemă se găsește în fața CCR. Prima dată, când argumentația a fost susținută de jurnalistul Liviu Avram, cererea a fost respinsă, deoarece el nu avea calitatea de candidat clasat pe locul doi. Pe de altă parte, reprezentanta USB a atenționat că, în cazul în care CCR îi va da dreptate, efectele deciziei vor acționa doar pentru viitor.

"Această excepție nu este retroactivă, va fi pentru viitor, dar, cum am spus deja, noi nu ne aflăm într-un timp politic. Ceea ce facem este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative. Nu vrem ca anumite partide să folosească aceste alegeri odată așa, odată așa... numai cum le convine. Vreau să faceți comparație cu ce a decis acum Senatul, care a adoptat tacit, adică fără dezbatere, o schimbare a legii alegerilor locale. Vă amintiți că a fost o dezbatere imensă înainte de alegeri, dar după alegeri nu le mai pasă deloc", spunea Clotilde Armand.

USB a cerut la acea dată renumărarea buletinelor de vot din 18 secții din sectorul 1, apreciind că în acestea ''s-a înregistrat o corelație negativă puternic semnificativă'' între procentajul voturilor nule și cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand. Cererea a fost respinsă, pe 7 iunie 2016, de Biroul Electoral de Circumscripție, care a motivat că USB i-au fost asigurate toate condițiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral și că, lipsa de diligență a delegaților, USB nu poate fi imputată Biroului Circumscripției Electorale Numărul 1 — Sectorul 1.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”