CCR a respins sesizarea PNL privind hotărârea Parlamentului care modifică funcționarea Comisiei SRI

CCR a respins sesizarea PNL privind hotărârea Parlamentului care modifică funcționarea Comisiei SRI

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea PNL referitoare la Hotărârea Parlamentului care modifică modul de funcționare a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, au declarat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Pe 24 octombrie, liberalii au atacat la CCR Hotărârea 85/2017 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Liberalii au susținut că Hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalității.

"Hotărârea Parlamentului (...) încalcă principiul legalității prin faptul că, în contra dispozițiilor regulamentare în vigoare, acordă unei comisii permanente prerogativele unei comisii de anchetă, fără adoptarea unei hotărâri specifice, în acest sens, a Parlamentului", se arăta în sesizarea înaintată CCR.

Potrivit PNL, prin modificările aduse modului de funcționare a Comisiei SRI, aceasta devine comisie permanentă comună pentru controlul activității serviciului și de anchetă a aspectelor conexe activității acestuia.

"O asemenea situație nu este însă permisă de Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului și nici de regulamentele specifice celor două Camere", se explica în sesizare.

În opinia liberalilor, prin regulament nu pot fi stabilite drepturi și mai ales obligații în sarcina unor subiecte de drept din afara camerei legislative respective.

"Respectarea dispozițiilor regulamentare este esențială pentru buna funcționare a puterii legiuitoare. Autonomia regulamentară nu poate reprezenta justificare pentru încălcarea normelor care asigură funcționarea Parlamentului. O asemenea încălcare poate reprezenta un precedent periculos în privința respectării principiului exercitării cu loialitate față de Constituție a atribuțiilor cu care este învestit Parlamentul României. Precedentul poate fi utilizat de majoritatea parlamentară pentru restrângerea drepturilor opoziției parlamentare, cum ar fi dreptul de a avea președinți ai comisiilor parlamentare, conform ponderii parlamentare, sau a dreptului de a-și exprima punctul de vedere cu privire la aspectele sau situațiile importante pentru societate", argumentau liberalii în sesizare.

PNL a invocat și extinderea neconstituțională a obligației de informare a Parlamentului de către Guvern și celelalte organe ale administrației publice și în sarcina altor subiecte de drept și încălcarea dispozițiilor referitoare la inviolabilitatea libertății individuale coroborat cu restrângerea unor drepturi și libertăți.

"Situația excede dispozițiile constituționale referitoare la inviolabilitatea libertății individuale atunci când legiuitorul procedează la instituirea unei obligații cetățenești de prezență în fața unei comisii permanente care are ca atribuție controlul activității unui serviciu secret, deoarece niciun act sau fapt realizat de un cetățean care nu se află în raport de muncă cu serviciul secret nu poate face obiectul activității acestei comisii permanente. Audierea poate fi realizată numai dacă această comisie cu caracter permanent a fost învestită de Parlament cu prerogativă de comisie de anchetă", precizau liberalii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

2 VIDEO Fugarul Rizea, noi dezvăluiri șocante despre jefuitorii României! Asta este adevărata molimă, nu coronav…

3 Doar o femeie putea să scrie acest articol despre Firea!

4 Document / Șeful PSD are dosar penal la DNA privind modul în care a obținut titlul de „Luptător cu rol determina…

5 Sondaj IMAS / Creștere semnificativă pentru USR Plus, scădere pentru PNL. PSD, în urcare cu două procente