CCR a respins sesizările privind numirile de la ANCOM făcute de Parlament

CCR a respins sesizările privind numirile de la ANCOM făcute de Parlament

Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea USR și Forța Dreptei în cazul hotărârilor Parlamentului prin care prin care Vlad Bontea şi Pavel Popescu au fost numiţi vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

FOTO Arhivă Adevărul

„În esenţă, în ceea ce priveşte critica referitoare la adoptarea hotărârii de numire a vicepreşedinţilor ANCOM în cursul mandatului vicepreşedinţilor în exerciţiu, fără precizarea datei de la care noii vicepreşedinţi intră în funcţie, Curtea a constatat că data de la care începe mandatul noilor vicepreşedinţi ai ANCOM, numiţi prin Hotărârea Parlamentului României nr. 33 din 10 octombrie 2023, se deduce din interpretarea acestei hotărâri în corelare cu Hotărârea Parlamentului României nr. 79 din 11 octombrie 2017, ţinând cont de succesiunea firească a mandatelor în timp, astfel încât critica, ce vizează o problemă de interpretare, este neîntemeiată", a transmis CCR, precizând că nu au fost încălcate dispoziţiile art.11 alin.(14) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 22/2009, astfel că nu se poate reţine nici încălcarea prevederilor art.1 alin.(3) şi ale art.147 din Constituţie.

Judecătorii au mai arătat că „rectificarea Hotărârii Parlamentului 33/2023, prin menţionarea datei de la care noii vicepreşedinţi intră în funcţie, nu acoperă neconstituţionalitatea acestei hotărâri”.

„Curtea a reţinut că nu se impune o analiză distinctă, având în vedere că hotărârea criticată a fost adoptată cu respectarea cerinţelor constituţionale invocate", au mai arătat judecătorii constituționali”, a mai transmis CCR.

De asemenea, Curtea a constatat că persoanele numite în funcţia de vicepreşedinte la ANCOM îndeplinesc condiţia obiectivă de desfăşurare a unei activităţi „în domeniul comunicaţiilor sau în domeniul juridic” circumscrisă intervalului de timp de 5 ani.

USR și Forța Dreptei au depus pe 19 octombrie o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la numirea lui Vlad Bontea şi Pavel Popescu, susţinând că PSD şi PNL au trimis la ANCOM oameni fără pregătirea profesională necesară în domeniu.

Tot atunci, pentru funcţia de vicepreşedinţi al Curţii de Conturi a fost validat Lucian-Ovidiu Heiuş .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB