CCR discută pe 21 iunie sesizarea PNL privind eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI

CCR discută pe 21 iunie sesizarea PNL privind eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI

Curtea Constituțională a României (CCR) discută în 21 iunie sesizarea PNL în legătură cu modificările aduse mecanismului de numire în funcție a directorului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

CCR a primit sesizarea de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea OUG 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, formulată de senatorii PNL.

În 23 mai, PNL a anunțat că a sesizat CCR cu privire la modificările aduse mecanismului de numire în funcție a directorului DGPI, prin eliminarea avizului necesar din partea CSAT.

"Modificarea operată de majoritatea parlamentară încalcă prevederile constituționale referitoare la asigurarea securității naționale, iar, pe de altă parte, se înscrie într-o abordare sistematică a PSD-ALDE de restrângere a atribuțiilor președintelui României prin modificări legislative lipsite de fundamentare", preciza PNL.

De asemenea, liberalii susțineau că proiectul de lege prin care a fost modificată OUG are grave carențe de coerență legislativă în raport cu o serie de alte acte normative în vigoare, deschizând posibilitatea legală de a aservi politic activitatea DGPI.

"Soluția legislativă promovată nu a fost supusă dezbaterii și votului în prima Cameră sesizată, respectiv în Camera Deputaților, fapt care a dus la încălcarea principiului bicameralismului în adoptarea actelor normative", arătau liberalii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

4 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei