CCR: Legea manualului şcolar este neconstituţională în ansamblul său; nu a fost respectată procedura de vot

CCR: Legea manualului şcolar este neconstituţională în ansamblul său; nu a fost respectată procedura de vot

Curtea Constituţională a României (CCR) susţine că Legea manualului şcolar este neconstituţională în ansamblul său, deoarece nu a fost respectată în Parlament procedura de vot.

CCR a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii manualului şcolar, formulată de 27 de senatori aparţinând grupurilor parlamentare PNL şi USR.

"În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a constatat că Legea manualului şcolar, fiind adoptată cu majoritatea absolută, în temeiul art.76 alin.(1), încalcă procedura constituţională de adoptare a legilor ordinare, care prevede, la art.76 alin.(2) din Constituţie, majoritatea simplă. Întrucât criteriul formal este subsecvent îndeplinirii criteriului material pentru circumscrierea legii în categoria organică sau ordinară, Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noi materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituţie, care este de strictă şi limitativă interpretare. Mai mult, greşita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor două Camere ale Parlamentului, astfel că legea criticată încalcă şi dispoziţiile art.75 din Constituţie, potrivit cărora, în materia reglementată, Cameră decizională este Camera Deputaţilor", se arată într-un comunicat de presă al CCR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria