CCR: Prelungirea controlului judiciar de către procuror, constituțională doar dacă inculpatul a fost citat și audiat

Prelungirea controlului judiciar de către procuror prin ordonanță, în cursul urmăririi penale, este constituțională doar dacă inculpatul a fost citat și audiat în prealabil, conform unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR).

Soluția a fost pronunțată în ședința de plen din data de 4 octombrie, în cadrul căreia s-a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.2151 alin.(2) și (5) din Codul de procedură penală, potrivit unui comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

Primul alineat analizat prevede că, "în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile".

În urma deliberării, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor alineatului și a constatat că acestea sunt constituționale "în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor art.212 alin.(1) și alin.(3) teza întâi din Codul de procedură penală", potrivit comunicatului.

Articolul 212 din Codul de procedură penală, la care fac trimitere judecătorii constituționali, prevede la primul alineat că "procurorul dispune citarea inculpatului aflat în stare de libertate sau aducerea inculpatului aflat în stare de reținere", iar la al treilea că "măsura controlului judiciar poate fi luată numai după audierea inculpatului, în prezența avocatului ales ori numit din oficiu".

"În argumentarea soluției pronunțate, instanța constituțională a reținut că desfășurarea procedurii prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută la art.2151 alin.(2) din Codul de procedură penală, fără citarea și audierea inculpatului, este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare, drept fundamental prevăzut de art.24 din Constituție", se precizează în comunicatul CCR.

CCR a respins în schimb ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.2151 alin.(5) din Codul de procedură penală, care prevede că "împotriva ordonanței procurorului prin care, în condițiile prevăzute la alin. (2) și (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond". Instanța constituțională a constatat că prevederile acestui alineat sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat CCR. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de plen vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Jos chiloții de pe curva PSD! / „Pe Savonea și Iordache i-am găsit în anticameră la Dăncilă, la Guvern”

2 Se dau chiloții jos în PSD! / Toader a fost la Neptun, la plajă, cu Dragnea. Îl implora să-i pună „translatoarea…

3 BREAKING Data alegerilor locale va fi stabilită de Guvern! CCR a respins legea PSD / Și ordonanța de urgență de …

4 ULTIMA ORĂ Rahatul ALDE nu mai există în Parlament. Ultimele excremente, în frunte cu Vosganian, s-au revărsat…

5 VIDEO Anunț-șoc al președintelui! PSD, cu spatele la zid! / Iohannis: Guvernul va veni cu o inițiativă legislati…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X