Ce a spus Zelenski despre discuția purtată cu Orban la Buenos Aires

Ce a spus Zelenski despre discuția purtată cu Orban la Buenos Aires

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a avut duminică, la Buenos Aires, o scurtă discuție „foarte directă” cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în marja ceremoniei de învestire a preşedintelui argentinian Javier Milei.

Zelenski (stânga) și Orban surprinși în timpul unui schimb de replici FOTO Profimedia

Întâlnirea dintre cei doi lideri de stat a intervenit înaintea summitului UE din 14 şi 15 decembrie, cu ocazia căruia Ucraina se așteaptă asupra unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar. Ori Viktor Orban, considerat un cal troian al lui Vladimir Putin în UE, se opune atât deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, cât și pentru continuarea susținerii acestei țări atacate de Rusia. Mai mult, ca semn al eforturilor lui Orban de a submina apărarea Ucrainei în fața Rusiei, premierul ungar și-a trimis un grup de subalterni în Statele Unite pentru a-i convinge pe unii republicani în privința încetării sprijinirii țării vecine.

„A fost cât se poate de sincer - şi, evident, a fost vorba despre problemele noastre europene”, a precizat Zelenski în legătură cu discuția purtată cu Orban în capitala Argentinei.

Şeful de presă al lui Viktor Orban, Bertalan Havasi, a confirmat întâlnirea într-un e-mail în care nu a precizat dacă premierul ungar va continua să se opună intrării Ucrainei în UE, notează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

„În ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la UE, Viktor Orban a semnalat că statele membre ale Uniunii Europene discută în permanenţă această chestiune”, a scris Havasi în e-mail.

O înregistrare video publicată pe canalul de YouTube al Senatului argentinian îi arată pe Zelenski şi pe Orban în momentul unui schimb de replici timp de aproximativ 20 de secunde în timp ce se amestecau cu alţi invitaţi în Parlamentul țării din America de Sud.

Imaginile cu cei doi lideri vorbind fără interpreţi sau consilieri în zona care le fusese repartizată pentru a asista la inaugurarea preşedintelui ales Javier Milei au stârnit curiozitate şi speculaţii cu privire la conţinutul conversaţiei, remarcă EFE.

Premierul ungar susţine că Ucraina nu este pregătită de apropierea de UE și susține că minoritatea maghiară din Ucraina este discriminată. Însă Ucraina şi-a modificat din nou săptămâna trecută Legea privind minorităţile pentru a se alinia recomandărilor UE.

Orban a ameninţat de asemenea că va bloca demersurile pentru acordarea unui sprijin de 50 miliarde de euro Ucrainei din bugetul comunitar până în 2027. Un oficial de rang înalt a declarat vineri că UE va găsi modalităţi de a sprijini financiar Ucraina, chiar dacă Ungaria se va opune prin veto.

Zelenski: Ucraina contează pe sprijinul UE

Anterior, Zelenski a anunțat că a discutat la telefon cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru coordonarea poziţiilor.

„Contăm pe o decizie pozitivă cu privire la alocarea a 50 de miliarde de euro şi pe începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE”, a spus șeful statului ucrainean într-un mesaj video difuzat duminică seara.

„Europa trebuie să-şi apere în mod decisiv valorile şi unitatea. Ştiu că ne putem baza pe sprijinul doamnei preşedinte (Ursula von der Leyen, n. red.) în această chestiune”, a adăugat el.

Viktor Orban, un aliat al lui Vladimir Putin, critică fără nicio reținere Ucraina încă din primele zile ale invaziei ruse şi pledează neîncetat pentru încetarea ajutorului militar, o decizie care ar zdruncina rezistența țării vecine și ar arunca-o în mâinile Rusiei.

În afară de Ucraina, summitul UE din această săptămână va decide şi asupra perspectivelor de aderare ale Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei și Herţegovina.

Președintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări în weekendul trecut, după discuții purtate la telefon cu Maia Sandu și Volodimir Zelenski, că sprijină deplin perspectivele europene ale celor două state.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat