Ce ajutor trimite România Turciei după cutremur: echipă formată din 60 de persoane și 4 câini

Ce ajutor trimite România Turciei după cutremur: echipă formată din 60 de persoane și 4 câini

Risc Seismic

Secretarul de stat Raed Arafat a spus luni că echipa care pleacă în Turcia este formată din 60 de persoane și 4 câini utilitari specializați pentru căutarea la cutremure. El a precizat și că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a pus la dispoziție trei aeronave, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare şi salvare.

Raed Arafat / Foto: gov.ro

„La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat,

„Primele două avioane vor decola până la ora două, sperăm, vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, aeroportul din Adana, după care al treilea avion va pleca la diferenţă de două orel cu restul echipamentelor”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Raed Arafat a declarat că a participat și la o videoconferință cu autoritățile turce, cu Comisia Europeană, mecanismul de protecţie civilă european, la care au participat ţările care urmează să sprijine.

„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a afirmat el. Acesta a precizat că autoritățile turce vor aștepta echipa trimisă de România pentru a stabili unde va fi baza de operaţiuni şi locul de cazare pentru membri acesteia.

Unde pot suna românii

Românii pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Cele mai grave cutremure din 1999

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 - cel mai puternic din ultimii aproape 25 de ani în Turcia - a lovit provinciile Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). Acest seism a fost urmat de altele două cutremure mari, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Ankara a cerut ajutor internațional. Bilanțul provizoriu este de peste 1.500 de morți și aproape 7.000 de răniți în Turcia și în Siria.

Primul seism, cu epicentrul în districtul Pazarcik (provincia Kahramanmaraş), a avut loc la ora locală 04.17. Cel de-al doilea cutremur major s-a produs la ora 12.24, la patru kilometri de orașul Ekinozu, provincia Kahramanmaraş, în sudul Turciei. Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4.28, la o adâncime de circa 9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele de luni din Turcia sunt cele mai grave de la cel din 17 august 1999, soldat cu aproximativ 17.000 de morți.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima