Ce au văzut ruşii la televizor despre rebeliunea Wagner | VIDEO

Ce au văzut ruşii la televizor despre rebeliunea Wagner | VIDEO

Mercenari Wagner care patrulează pe străzi, localnici furioși, un documentar despre caviar și Silvio Berlusconi. Astfel de știri au văzut sâmbătă rușii la televizor. Chiar dacă au fost difuzate câteva secvențe despre rebeliunea grupării, evenimentele nu au fost prezentate la adevărata lor gravitate, relatează The Guardian.

Forțele militare ale grupării Wagner pe străzile din Rostov. Foto Profimedia

Rebeliunea Wagner, care a durat doar 24 de ore, a reprezentat, posibil, cea mai directă provocare la adresa regimului președintelui rus Vladimir Putin, de la tentativa de lovitură de stat din anul 1991.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis sâmbătă dimineața că se afla în cartierul general al armatei lui Putin din orașul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, și că a preluat controlul asupra unor situri militare.

Postul de televiziune Pervîi Kanal, un instrument de propagandă al Kremlinului, a difuzat declarația liderului Wagner cu privire la revoltă și precizările potrivit cărora oamenii săi au fost atacați de artilerie și elicoptere în drum spre orașul Rostov pe Don.

Ulterior, gazda Ekateriena Andreeva a afirmat că declarațiile „bucătarului lui Putin” referitoare la atac sunt false. „Primul semn este lipsa oricăror alți martori", a declarat ea.

În aceeași ordine de idei, la știrile de la ora trei, televiziunea de stat din Rusia a prezentat imagini din orașul Rostov pe Don în care mercenarii Wagner erau surprinși patrulând pe străzi. De asemenea, într-o altă secvență sunt văzuți localnici furioși care încercau să-i provoace pe luptători. Spre exemplu, un bărbat care avea o bicicletă a fost surprins mustrându-i pe mercenari.

Totuși, liderii televiziunilor de stat ruse au încercat să evite să vorbească despre tentativa de lovitură de stat. La scurtă vreme după discursul televizat de sâmbătă al liderului de la Kremlin , posturile TV au difuzat un documentar despre viața fostului premier italian Silvio Berlusconi, care a murit la 12 iunie.

În aceeași ordine de idei, un alt canal a difuzat un documentar despre producția ilegală de caviar, iar Russia Today a dat vina pe Occident, spunând că serviciile secrete americane și britanice se află în spatele revoltei.

Au avut un corespondent în Rostov mai devreme care a recunoscut că oamenii au cumpărat de teamă combustibil etc.”, a afirmat Francis Scarr, reporter al BBC. „Deci, cu siguranță nu o ignoră în totalitate, dar încearcă în mod clar să o minimalizeze", a afirmat Scarr.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat