
Ce aveți, bă, tâmpiților, cu Radu Banciu?
- Într-un caz extrem de popular, un volum important de plângeri le propune celor de la CNA să cântărească ceva periculos: discursul nedorit este considerat o agresiune și, prin urmare, poate fi oprit prin intervenția statului, scrie Cătălin Tolontan pe golazo.ro .
Diogo Jota, 28 de ani, fotbalistul portughez al lui FC Liverpool, a murit pe 3 iulie, într-un accident de mașină. Era trecut de miezul nopții, mergea pe autostradă și avea viteză mare, a comunicat poliția din Spania, unde s-a petrecut accidentul. Automobilul a luat foc, era un Lamborghini, Jota s-a stins împreună cu fratele său.
Valentin Jucan: „Există foarte, foarte multe plângeri”
Dacă am spune că accidentul a stârnit un val de emoție, acesta ar fi eufemismul secolului. A fost un șoc, urmat de o emoție colectivă, din Marea Britanie în Japonia. Suporteri din toată lumea, coechipierii, lumea fotbalului, multă lume l-a plâns.
Au fost și oameni care au spus altceva. Printre ei, ziaristul român Radu Banciu. În emisiunile pe care le face la iAM SPORT , Banciu a afirmat, printre altele, că „Jota a murit ca prostu’, asta trebuie să spunem din capul locului și își merită soarta”.
Filiala din Români a fan club Liverpool l-a reclamat pe Radu Banciu la CNA. S-au adăugat multe plângeri, bazate pe ideea că de curând CNA nu mai monitorizează doar televiziunile, ci și emisiunile video din online.
Întrebat de GOLAZO.ro, Valentin Jucan, vicepreședintele CNA a confirmat că „există foarte, foarte multe plângeri împotriva lui Radu Banciu”.
Sunt câteva lucruri antipatice de spus. Multe plângeri nu înseamnă că sunt mai întemeiate, față de situația în care ar exista câteva. Intensitatea unei reclamații nu e corelată cu justețea acesteia.
CNA și funcția de Estet-șef
În al doilea rând, CNA nu e un for care măsoară ce lucruri plac și ce lucruri displac opiniei publice. De aceea nici nu exista CNA pe vremea comunismului, pentru că atunci toate opiniile erau într-o direcție și, prin urmare, nu era nimic de examinat. Exista Estetul-șef întrupat în Partid.
De când a intrat în presă, în a doua parte a anilor 90, Banciu a avut stilul său. Întâi în scris, apoi în retorica radio și video, el a fost loial ideii că libertatea de exprimare își joacă rolul mai ales în zona granițelor acesteia. Radu Banciu a ales războiul cuvintelor și pe vreme de pace. Unele dintre aceste cuvinte îngrozesc.
Fără să fiu dintre cei criticați frecvent de el, au fost situații în care Radu Banciu m-a tăvălit de nu se mai înțelegea ce e metaforă și ce e afirmarea unor trăsnăi, din punctul meu de vedere trăsnăi. Dar este opinia lui. Iar respectul pentru libera exprimare se manifestă atunci când apărăm opinia care ne ofensează propria opinie.
Sigur că dacă discutăm despre xenofobie, îndemn la violență sau discriminare, atunci pentru acestea există legi. Dar legea nu ne apără și nici nu trebuie să ne apere de supărarea că cineva spune lucruri rele despre noi sau despre credințele noastre.
Pe mulți oameni, Banciu îi ofensează
Din reacțiile publice se înțelege că cei mai mulți dintre microbiștii români numesc moartea lui Diego Jota o întâmplare dramatică, în timp ce Banciu o vede ca pe o consecință a unor alegeri.
Și o spune în felul lui, fel care pe mulți oameni îi ofensează, pe bună dreptate, dar care, pentru el, e un antidot la conformism. Banciu caricaturizează în cuvinte ceea ce desenatorii hiperbolizează cu pensula.
Sigur că, în societate, urmărim un schimb liber de idei, fără ca nimeni să fie oprimat sau rănit. Dar, vorba gânditoarei americane Wendy Kaminer, cum ajungem acolo, ei bine, există idei foarte diferite în această privință, iar emoțiile pe această temă sunt foarte mari în ambele direcții.
Pentru Kaminer este esențial să rezistăm la ceea ce ea numește „retragerea progresivă a libertății de exprimare”.
Discursul nedorit nu e agresiune, e doar migrenă
Foarte bine, CNA să analizeze plângerile. Cu precizarea că însăși această atribuție a CNA de a reglementa tot conținutul video online a fost contestat de organizații serioase, precum Active Watch. „CNA ca instituție și-a lărgit ilegal domeniul de aplicare a legii audiovizualului la tot conținutul video online”, crede ONG-ul.
CNA nu are misiunea să contribuie la ideea că discursul nedorit este considerat o agresiune, de-a dreptul o violență și, prin urmare, poate fi oprit prin intervenția statului, la rându-i violentă.
Și fără să o spună Radu Banciu, această extindere a teritoriului sună periculos.