Ce contează mai mult la atacul coronavirsusului, încărcătura virală sau slăbiciunea genetică? Experții încearcă răspundă la una dintre marile întrebări ale acestei pandemii

Ce contează mai mult la atacul coronavirsusului, încărcătura virală sau slăbiciunea genetică? Experții încearcă răspundă la una dintre marile întrebări ale acestei pandemii

Coronavirusul îi lovește cel mai rău pe cei în vârstă și pe cei cu alte probleme de sănătate, dar mor și oameni tineri, în formă fizică și de sănătate bună, inclusiv cadre medicale expuse la pacienți cu Covid-19 iar experții încearcă să înțeleagă de ce, scrie Guardian.

Aceasta este una dintre marile necunoscute ale pandemiei, notează publicația britanică. În unele cazuri, boli nediagnosticate ies la iveală, dar în altele nu se găsește nicio explicație, așa că oamenii de știință se străduiesc să descopere cauzele pentru care coronavirusul se comportă în acest fel. În acest sens, au fost propuse mai multe teorii.

Unii cercetători cred că deznodământul depinde de cantitatea de virus care infectează o persoană. Dacă primești o doză enormă, deznodământul ar putea fi mai grav.

Alții argumentează că ar fi vorba de sensibilitatea genetică


Cu alte cuvinte, există oameni ale căror gene îi fac mai vulnerabili la virusul ce se răspândește prin corpul lor. Această ipoteză este sprijinită de virusologul Michael Skinner de la celebrul Imperial College din Londra:

”Este foarte posibil ca unii dintre noi să aibă un anume profil genetic ce ne crește probabilitatea de a reacționa rău la o infecție cu acest coronavirus”.

Un exemplu de astfel de sensibilitate este dat de virusul herpes simplex. La unii oameni, o mutație genetică ce afectează receptoarele celulare TLR3 din sistemul nervos central îi face incapabili să reacționeze la cea mai gravă lovitură a virusului, așa că fac o boală denumită encefalită herpex simplex ce poate duce la crize și convulsii la copii,

”S-ar putea să fie vorba de o sensibilitate similară a unor persoane care au Covid-19, iar asta îi face să aibă o formă mai acută din cauza efectelor secundare grave”, a adăugat Skinner.

Alți experți sugerează că un factor crucial este cantitatea de virus primită


Unii oameni sunt afectați, astfel, din cauza unei încărcături virale mari ”O persoană cu o mare încărcătură virală are mai multe particule de virus decât una cu o încărcătură mică”, spune virusologul Alison Sinclair de la Universitatea Sussex.

”Încă nu știm care este impactul încărcăturii virale asupra simptomelor unei persoane infectate cu Covid-19. Va fi important de aflat dacă este o legătură între încărcăturile virale mari și cazurile grave”, a adăugat Sinclair.

Punctul ei de vedere este susținut și de Edward Parker de la Școala Londonezp pentru Igienă și Medicină Tropicală: ”La Covid-19, primele date din China sugerează că încărcătura virală este mai mare la pacienții cu o formă mai gravă a bolii, așa se întâmplă și la Sars și gripă”.

”Așa că este crucial să limităm orice expunere posibilă la Covid-19, iar dacă nu ne simțim bine trebuie să respectăm măsuri de auto-izolare stricte pentru a limita probabilitatea de a-I infecta pe alții”, a explicat acesta.
 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

2 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

3 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord

4 Așa o fi?

5 „Un pat matrimonial mare în care o femeie se află peste un bărbat şi îi face sex oral, şi alţi trei tineri ca…