Ce le a spus Iohannis lui Biden și celorlalți șefi de state la discuțiile pe tema războiului din Ucraina

Ce le a spus Iohannis lui Biden și celorlalți șefi de state la discuțiile pe tema războiului din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța continuării dialogului, a menținerii unei coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice.

Klaus Iohannis a participat la consultările organizate de președintele Joe Biden FOTO Arhivă

Administrația de la Cotroceni a transmis că șeful statului, Klaus Iohannis, a participat joi, 8 septembrie 2022, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați.

Potrivit sursei citate, liderii de stat „au analizat evoluția ostilităților și au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru descurajarea Rusiei”.

Astfel, „în intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale”.

Sprijinul exportului de cereale ucrainene, apreciat de lideri

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat securitatea energetică și coordonarea în vederea identificării de soluții care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenței de Rusia și menținerea sub control a prețurilor.

Sursa citată a mai menționat că a fost discutată și „problematica securității alimentare globale și măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene”, iar „liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România”

De altfel, președintele Klaus Iohannis „a menționat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic și umanitar. Astfel, a evidențiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene și Constanța”.

Șeful statului a subliniat și că, „la eforturile consistente depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni de la frontieră, găzduirea pe teritoriul țării noastre a refugiaților și asigurarea tranzitării în siguranță a teritoriului național”.

Eliminarea dependenței energetice de Rusia

„Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, în special la Marea Neagră, și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid”, a mai menționat sursa citată.

De asemenea, Klaus Iohannis „a reiterat apelul la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune și șantaj”.

Un alt subiect anbordat de șeful statului a fost sprijinul pentru Republica Moldova. Șeful statului „a subliniat necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice.

Situația de la Zaporojie

De asemenea, a fost abordată situația îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activității forțelor militare ruse, elemente evidențiate inclusiv în raportul de evaluare publicat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, la 5 septembrie 2022.

Întânirea a fost organizată în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, dar și pe fondul avansării discuțiilor privind reconstrucția Ucrainei.

La discuții au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...