Ce lichid hidratează cel mai bine organismul

Ce lichid hidratează cel mai bine organismul

Atunci când vă este sete și simțiți nevoia de o băutură, care sunt cele mai bune pentru a vă hidrata? Puteți opta pentru un pahar cu apa, însă nu este cea mai hidratantă băutură, conform unui studiu efectuat de Universitatea St. Andrews din Scoția, relatează CNN.

Laptele este mai hidratant decât apa. Foto: Arhivă

Oamenii de știință au descoperit că, în timp ce apa, atât cea plată, cât și cea minerală, face o treabă destul de bună în ceea ce privește hidratarea rapidă a organismului, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă mult mai bună pentru a vă menține hidratați mai mult timp.

Motivul are de-a face cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, conform lui Ronald Maughan, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul St. Andrews și autor al studiului. Unul dintre factori este reprezentat de volumul unei anumite băuturi: Cu cât beți mai mult, cu atât băutura este eliminată mai repede din stomac și este absorbită în sânge.

Un alt factor care influențează cât de bine hidratează o băutură se referă la compoziția nutritivă a băuturii. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa , deoarece conține lactoză, proteine și grăsimi, toate acestea contribuind la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, soluțiile de rehidratare orală conțin cantități mici de zahăr, sodiu și potasiu, care pot contribui la retenția apei în organism.

Rinichii și ficatul nostru depind de apă

Acest studiu ne spune o mare parte din ceea ce știam deja: electroliții - cum ar fi sodiul și potasiul - contribuie la o mai bună hidratare", a afirmat Melissa Majumdar, dietetician și antrenor personal, care nu a fost implicată în studiu.

Însă, iată unde se complică lucrurile: băuturile cu o concentrație mai mare de zaharuri, precum sucurile din fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante ca cele cu conținut mai scăzut de zahăr. Aceste sucuri se elimină mai lent în comparație cu apa, însă după ce aceste băuturi ajung în intestinul subțire, concentrația lor ridicată de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză. Acest proces, de fapt, „trage” apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile.

În cazul în care aveți de ales între suc și apă pentru a vă hidra, alegeți întotdeauna apa. La urma urmei, rinichii și ficatul nostru depind de apă pentru a scăpa de toxine, iar apa joacă, totodată, un rol cheie în menținerea elasticității pielii. Este cea mai ieftină cremă hidratantă pe care o puteți găsi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...