Ce nu ar trebui să faci niciodată la o oră după prânz, potrivit unui cardiolog. Pericolul la care te expui inconștient și alternative sănătoase

Ce nu ar trebui să faci niciodată la o oră după prânz, potrivit unui cardiolog. Pericolul la care te expui inconștient și alternative sănătoase

Indiferent care sunt obiectivele tale legate de sănătate, probabil îți începi ziua cu cele mai bune intenții. Mănânci un mic dejun sănătos, bogat în fibre și proteine, savurezi o cafea recunoscută pentru beneficiile sale asupra creierului și inimii și poate chiar faci o plimbare sau un antrenament rapid.

O persoană care se ține cu mâna de piept, semn al unui posibil atac de cord Foto Heart Research UK

Un obicei aparent inofensiv după prânz poate pune inima în pericol Foto Heart Research UK

Însă, pe măsură ce după-amiaza înaintează, este ușor să te abați de la obiceiurile sănătoase . Programul devine aglomerat, timpul pare să nu mai ajungă, iar acest lucru duce adesea la alegeri comode, dar mai puțin sănătoase — atât în ceea ce privește mâncarea, cât și comportamentele zilnice.

Un obicei foarte comun în această parte a zilei este, potrivit unui cardiolog, deosebit de dăunător sănătății inimii . Specialistul își dorește ca oamenii să evite cu orice preț acest gest aparent banal, dar riscant, imediat după prânz.

Obiceiul aparent inofensiv care îți poate afecta grav inima

Probabil că îți este cunoscut acel moment de scădere bruscă a energiei care apare după prânz. De regulă, se instalează la aproximativ o oră după ce ai mâncat: nivelul zahărului din sânge scade, apare senzația de oboseală și totul pare mai greu de dus până la finalul zilei. Pentru a face față acestui „gol energetic”, mulți aleg să consume o băutură energizantă. Însă dr. Bhavna Suri , medic cardiolog la Manhattan Cardiology și colaborator al platformei LabFinder , recomandă renunțarea la acest obicei.

Dr. Suri explică faptul că băuturile energizante pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii . „Consumul în exces al acestor produse poate accelera prea mult ritmul cardiac sau poate provoca bătăi suplimentare ale inimii, cunoscute sub numele de ectopie”, spune ea. Această dereglare poate duce la palpitații sau la senzația de „fluturare” în piept. Studiile științifice confirmă aceste riscuri , arătând că un aport ridicat de cofeină poate pune presiune pe sistemul cardiovascular și poate crește riscul de aritmii. Alte cercetări indică faptul că energizantele pot contribui și la creșterea tensiunii arteriale.

Nici sucurile carbogazoase nu reprezintă o alegere mai bună. Studiile au demonstrat că un consum frecvent de suc – inclusiv în varianta dietetică – este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Un alt motiv pentru care dr. Suri recomandă evitarea băuturilor energizante este impactul negativ asupra somnului. Cercetările arată clar că lipsa somnului de calitate , în mod constant, crește semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Dacă ești obosit după prânz, așa îți revii fără să-ți pui inima în pericol

Bun, deci energizantele și sucurile carbogazoase ies din ecuație. Dar ce poți face, în schimb, ca să treci mai ușor peste oboseala de după-amiază , fără să-ți pui inima în pericol?

Dr. Suri recomandă o soluție simplă, dar eficientă: o plimbare după prânz și puțină expunere la soare, pentru a-ți „trezi” organismul. „Includerea unei plimbări de 15 minute în rutina de după-amiază poate stimula circulația sângelui și poate fi benefică atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru nivelul de energie”, explică ea.

În loc să bei o băutură energizantă care îți poate provoca palpitații, alege o activitate care, potrivit numeroaselor studii , reduce riscul de boli cardiovasculare .

Dr. Suri mai spune că și modul în care îți compui prânzul poate face o mare diferență în ceea ce privește nivelul de energie din a doua parte a zilei. „Un prânz bogat în proteine, și nu în carbohidrați simpli, ajută la menținerea unui nivel de energie mai constant”, explică ea.

Asta deoarece alimentele bogate în carbohidrați simpli — cum ar fi pâinea albă, chipsurile, sucurile sau produsele de patiserie — provoacă creșteri bruște ale glicemiei, urmate de scăderi rapide, ceea ce duce la acea stare de moleșeală. În schimb, proteinele (precum carnea de pui, tofu, fasolea sau năutul ) nu determină aceste fluctuații și contribuie la o energie mai stabilă.

Transformarea plimbării de după prânz într-un obicei zilnic este o modalitate eficientă de a-ți menține rutina sănătoasă și în a doua parte a zilei. Iar atunci când îți propui conștient să ai grijă de sănătatea ta atât dimineața, cât și după-amiaza, îți va fi mult mai ușor să rămâi pe drumul cel bun și seara.

În timp, această plimbare va deveni o parte firească din rutina ta – un gest simplu, dar cu efecte benefice de durată asupra inimii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO Ce calcule se pot face după ce un indian care lucrează ca livrator în România și-a postat salariul

3 De fapt, România nu cumpără Iron Dome

4 Generalul care a ascuns filmările intervenției din Clubul Colectiv, trimis la pușcărie după ce a mușamalizat un accident rutier

5 Scandal în Ucraina după ce conducerea politică abandonează un principiu-cheie pentru care soldații mor pe front