Ce plan are acum generalul ucrainean care i-a spulberat pe ruși la Harkov

Ce plan are acum generalul ucrainean care i-a spulberat pe ruși la Harkov

General-colonelul Oleksandr Sîrski, șeful Forțelor Terestre ale Ucrainei, afirmă că armata ucraineană încearcă să îi prindă pe invadatorii ruși într-o poziție de „zugzwang”, relatează Ukrinform .

General-colonelul Oleksandr SirskiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

„La șah zugzwang este o situație în care orice mișcare a unui jucător duce la o deteriorare a poziției sale. Facem totul pentru ca inamicul să se găsească într-o asemenea situație în acest război. Forțele de apărare lucrează. Suntem mândri de fiecare soldat și comandant”, a declarat acesta într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

Termenul este aplicat și la conflictele militare în care un combatant se află în punctul fără întoarcere, pierde și dacă atacă și dacă se retrage.

Cu două zile în urmă el a afirmat că luptele pentru orașul Bahmut din regiunea Donețk au atins cel mai înalt nivel de intensitate, rușii trimițând în bătălie unități suplimentare ale mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin.

Sîrski este comandant al Forțelor Terestre Ucrainene din 2019. În primele luni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin anul trecut el a comandat apărarea Kievului, rezistența forțelor ucrainene din regiunea capitalei ducând în cele din urmă la retragerea trupelor ruse de aici la sfârșitul lui martie.

Ulterior, el a comandat și ofensiva-fulger din regiunea Harkov care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din nord-estul Ucrainei. Unele site-uri occidentale l-au descris drept cel mai de succes general al secolului XXI de până acum.

Îngrijorări că armata ucraineană ar putea pierde controlul asupra Bahmutului

Noile sale comentarii vin însă în contextul îngrijorărilor că orașul Bahmut ar putea cădea în mâinile armatei ruse și a mercenarilor lui Evgheni Prigojin care participă la asalturile de aici.

Prigojin a declarat miercuri la primele ore ale dimineții că întreaga parte de est a orașului Bahmut a fost cucerită de gruparea sa paramilitară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți seara într-un interviu acordat CNN că pierderea acestui oraș din regiunea Donețk ar lăsa un „drum deschis” forțelor ruse pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei.

„Înţelegem că după Bahmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bahmut către alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk", a declarat liderul de la Kiev pentru CNN.

„Acest lucru este tactic pentru noi. De aceea băieții noștri stau acolo”, a subliniat Zelenski, insistând că şefii militari de la Kiev sunt uniţi în prelungirea apărării oraşului.


Comentariile sale au venit după ce la începutul săptămânii ziarul german Bild nota pe baza unor surse din conducerea politică de la Kiev că Zelenski și generalul Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major ucrainean, nu s-ar înțelege în privința retragerii de la Bahmut.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”