Ce producători „se bat” ca să furnizeze Armatei Române obuziere autopropulsate calibru NATO VIDEO

Ce producători „se bat” ca să furnizeze Armatei Române obuziere autopropulsate calibru NATO VIDEO

Licitația pentru obuziere autopropulsate pe șenile calibru NATO intră în linie dreaptă, iar trei competitori au depus documentele pentru a participa la procedură.

Obuzierele PzH 2000 au ajuns și pe frontul din Ucraina FOTO Lithuanian MoD

Este vorba de nemții de la Krauss Maffei Wegmann cu PzH 2000 (modelul care acum luptă intens în Ucraina fiind donat Kievului de Bundeswehr), sud-coreenii de la Hanwha cu K9 Thunder, dar și turcii de la BMC Savunma Sanayi cu propunerea T-155 Firtina care, conform unor surse, „se bat” pentru contractul aferent programului de achiziție de obuziere autopropulsate șenilate de 155 mm al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

K9 Thunder FOTO Republic of Korea Armed Forces

K9 Thunder FOTO Republic of Korea Armed Forces

T-155 Firtina

T-155 Firtina

MApN a lansat prin Romtehnica în luna august licitaţia pentru achiziţia de sisteme de artilerie autopropulsată și obuzele aferente pentru acestora, ca parte a unui nou program militar de înzestrare, contractul fiind estimat la 4,18 miliarde lei.

Este vorba de achiziționarea de 3 sisteme de obuzier de 155 mm la nivel Batalion, adică de dotarea militarilor români cu 54 de obuziere cu tot cu muniția inițială aferentă.

Trebuie spus că fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere 18 obuziere, 9 țevi de rezervă, 9 posturi de observare, o autostație meteorologică, 3 mijloace tehnice de evacuare a echipamentelor avariate și 3 sisteme de cercetare acustică.

În același timp, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și următoarele tipuri de muniții, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziție. Este vorba de proiectile exploziv (17.352 bucăți), fumigene (324) și de iluminare (324). Toate aceste muniții vor ajunge la militarii români simultan cu livrarea primului sistem de obuziere.

Trebuie menționat că MApN vrea să mai cumpere ulterior două sisteme de obuziere (adică 36 de guri de foc), dar după anul 2028.

Trebuie spus că, în prezent, la capitolul obuziere autopropulsate, arme care fac istorie în Ucraina, MApN nu stă tocmai bine. Militarii au avut în dotare un număr neprecizat de piese 2S1 Gvozdika de fabricație sovietică de 152 mm, dar conform unor surse au fost retrase din serviciu în anul 2005 pentru a fi introduse în rezervă.

Programul demarat de România, de înzestrare cu obuziere șenilate, a stârnit interes și în industria de apărare poloneză, conform defenseromania.ro , dar se pare că responsabilii de la Varșovia au ratat data limită penru depunerea documentației necesare pentru participarea la licitație.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat